MENIU

Măsurile de securitate actuale ar permite prinderea a 15 dintre cei 19 terorişti din 11 septembrie

Foto: come4news.com

Majoritatea, dar nu toţi cei 19 autori ai atacurilor de la 11 septembrie ar fi fost împiedicaţi să urce în avioane, dacă la acea dată ar fi existat sistemele actuale de securitate aeriană, ceea ce înseamnă că este în continuare nevoie de vigilenţă, a declarat secretarul american pentru securitate internă, Janet Napolitano.

"Credem că reglementările şi controalele introduse în transportul aviatic după 11 septembrie ar face ca majoritatea atacatorilor de atunci, cu excepţia a patru, să fie prinşi", a spus Janet Napolitano.

"Aşa că s-au făcut multe progrese. Dar repet, patru ar scăpa. Nu putem sigila întreaga Americă, ceea ce înseamnă că trebuie să fim permanent vigilenţi", a adăgat Napolitano în timpul unui turneu în Europa şi Golf.

Departamentul pentru Securitate Internă a fost înfiinţat după atentatele din 11 septembrie din 2001, când 19 kamikaze al-Qaida au deturnat patru avioane. Două dintre ele au intrat în turnurile gemene ale World Trade Centre din New York, unul s-a prăbuşit peste o aripă a Pentagonului şi altul pe un câmp în Pennsylvania.

În prezent, Statele Unite cer companiilor aviatice străine să furnizeze în avans informaţii despre pasagerii şi echipajele curselor spre şi dinspre Statele Unite înainte de decolare, pentru a evita ca suspecţii de terorism să fie lăsaţi să se îmbarce.