MENIU

Marş pentru Familie, organizat, vineri, în Capitală, cu 24 de ore înaintea marşului diversităţii

Foto: typepad.com

Mai multe organizaţii ale societăţii civile vor organiza vineri, cu 24 de ore înaintea marşului diversităţii din Capitală, Marşul pentru Familie, o manifestaţie împotriva propagandei homosexualităţii şi a încurajării avorturilor.

"Pentru noi, oamenii, familia şi copiii sunt dintotdeauna elemente esenţiale ale vieţii sociale. Ele conferă stabilitate socială, un sistem de raportare în care ne-am găsit mereu echilibrul şi singura posibilitate de a ne continua existenţa ca fiinţe omeneşti. [...] Propaganda împotriva vieţii duce la pervertirea deprinderilor, la disoluţia reperelor noastre, la anarhie şi beznă. Mineriadele avorturilor, ale homosexualilor şi ale libertinajului nu plantează panseluţe în viaţa noastră", susţin organizatorii marşului.

Marşul pentru Familie, care va începe în Piaţa George Enescu, lângă Ateneul Român, începând cu ora 17.00, are rolul de a afirma valorile tradiţionale ale familiei, de a trage un semnal de alarmă referitor la presiunile tot mai puternice la care sunt supuse familiile şi copiii lor, de a spune nu libertinajului, încurajării avorturilor şi propagandei homosexualităţii, spun organizatorii - Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Provita din România, Alianţa Familiilor din România şi Forul Ortodox Român.

Controversatul marş al diversităţii, dedicat apărării drepturilor minorităţilor sexuale din România, se va desfăşura, în acest an, pe 23 mai, în Capitală, cu susţinerea mai multor invitaţi din străinătate, inclusiv diplomaţi acreditaţi la Bucureşti, potrivit organizatorilor - asociaţia Accept.

Marşul va porni, la ora 17.00, din bulevardul Unirii, şi va urma traseul Piaţa Regina Maria - Piaţa Constituţiei - Piaţa Izvor. Acţiunea face parte din GayFest, festival organizat, pentru al şaselea an consecutiv, pentru sărbătorirea şi recunoaşterea diversităţii.

Prin GayFest, Accept doreşte să atragă atenţia asupra drepturilor comunităţii LGBT - lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali. "Tema marşului , ca şi anul trecut, este parteneriatul civil. Dorim să atragem atenţiei asupra faptului că, în România, nu există egalitate în drepturi pentru toţi cetăţenii acestei ţări. Dorim, de asemenea, să creştem vizibilitatea comunităţii LGBT", a precizat purtătorul de cuvânt al asociaţiei ACCEPT, Bogdan Istrate.

Potrivit celor de la Accept, GayFest este, în primul rând, un eveniment al comunităţii LGBT, însă la manifestare participă, în fiecare an, multe persoane heterosexuale care susţin drepturile minorităţilor sexuale.

Organizatorii spun că, la ediţia de anul acesta a marşului, au fost invitaţi şi trei reprezentanţi ai Parlamentului European, respectiv Michael Cashman (Marea Britanie, membru în Comitetul Executiv al Partidului Laburist), Hélène Goudin (Suedia), Michel Teychenne (Franţa, Partidul Socialist).

Accept mai afirmă că au confirmat participarea la marş sau la alte evenimente din cadrul GayFest 2009 şi ambasadorul Olandei la Bucureşti, Jaap L. Verner, prim- secretarul Ambasadei Marii Britanii, Sarah Cullum, directorul Institutului  Polonez, Jaroslaw Godun şi directorul Institutului Goethe Bukarest.

Anul trecut, la marşul diversităţii au participat în jur de 300 de persoane şi nu s-au înregistrat incidente. În 2007, marşul din cadrul Gay Fest s-a soldat cu incidente în urma cărora cinci dintre cele peste o sută de persoane reţinute de Poliţie s-au ales cu dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri, iar alte 50 de persoane au fost amendate. La marşul de anul trecut au participat aproximativ 500 de persoane, şase dintre acestea reclamând că au fost agresate.

În România, una dintre probleme majore ale minorităţilor sexuale este, potrivit Accept, îngrădirea dreptului de a încheia parteneriate civile care să ateste, legal, libertatea ca două persoane de acelaşi sex să convieţuiască şi să aibă drepturi similare cuplurilor căsătorite.

În prezent, căsătoriile cuplurilor de acelaşi sex sunt recunoscute în Marea Britanie, Spania, Belgia, Olanda şi Norvegia, iar parteneriatele civile - în Andorra, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Norvegia, Suedia, Cehia, Slovenia şi Ungaria. Spre exemplu, în Cehia, Legea pentru parteneriatul înregistrat, intrată în vigoare în martie 2006, include prevederi legate de obligaţia comună de susţinere şi întreţinere, dreptul la succesiune, dreptul de preluare a contractului de închiriere a imobilului închiriat de partener, taxarea comună, posibilitatea de a contracta un avocat în numele partenerului în cazul în care acesta este implicat în un litigiu, dreptul de a refuza depunerea unei mărturii care ar fi defavorabilă partenerului în cazul în care acesta este urmărit penal, precum şi dreptul de a avea menţionat statutul de membru al unui parteneriat înregistrat în actele de identitate.

În Austria şi Portugalia funcţionează coabitarea neînregistrată, iar homosexualii suedezi se pot căsători în mod legal, civil şi religios, începând cu data de 1 mai, potrivit unei legi adoptate, cu majoritate de voturi, de Parlamentul de la Stockholm.
Mai multe articole despre:
Bucureşti gay căsătorie