MENIU

Marinarii români răpiţi de piraţii somalezi se îndreaptă către casă, anunţă ministrul Diaconescu

Foto: mae.ro

Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, a confirmat luni pentru NewsIn că cei cinci marinari români aflaţi la bordul remorcherului Buccaneer au fost eliberaţi de piraţii somalezi, în prezent aflându-se în drum spre casă.

Ministrul de externe a precizat că starea de sănătate a românilor este bună, iar familiile au fost anunţate.

Marinarii au fost eliberaţi duminică seara, în jurul orei 23.15, a mai spus ministrul.

Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor a precizat că marinarii ar putea ajunge acasă într-o săptămână.

Şeful diplomaţiei române a ţinut să mulţumească autorităţilor de la Roma, în special celulei de criză din MAE italian, pentru cooperarea excelentă cu structura similară din MAE român. 

Întrebat dacă pentru eliberarea echipajului şi a remorcherului italian a fost plătită vreo răscumpărare, Cristian Diaconescu a spus că armatorul şi asiguratorul navei sunt cei care au negociat direct cu piraţii somalezi.

Ministrul român de externe a ţinut să adreseze însă o avertizare către marinarii români atunci când aceştia încheie contracte de îmbarcare, cerându-le să fie atenţi la detalii de genul rutelor ce urmează să fie folosite. Ministerul român de Externe va posta, de altfel, pe site-ul instituţiei, începând de luni, un avertisment special în acest sens, adresat cetăţenilor români care navighează.

Experienţa ultimelor luni a demonstrat că anumite rute maritime au un grad deosebit de risc, iar ministrul Diaconescu subliniază că în ciuda colaborării foarte bune pe care a avut-o cu autorităţile italiene, de pildă, procesul de eliberare a unor eventuali ostatici este extrem de anevoios.

În prezent, România nu mai are niciun cetăţean ţinut ostatic, însă anul acesta zece marinari români care făceau parte din echipajele a trei nave au fost ţinuţi în captivitate de piraţii somalezi.

Piraţii au atacat peste 130 de vase comerciale în Golful Aden anul trecut, de cel puţin două ori mai mult decât în 2007, potrivit Biroului Maritim Internaţional. Peste 150 de piraţi au fost arestaţi de patrulele navale în 2008. Apele somaleze sunt printre cele mai folosite pentru transportul maritim, iar capturile de nave le-au adus piraţilor venituri de milioane de dolari din recompense.

Citeşte şi Marinarii de pe remorcherul Buccaneer au fost eliberaţi