MENIU

Mărieş poate obţine copii după unele acte din dosarul Revoluţiei, dacă sunt relevante pentru apărare

Foto: media.photobucket.com

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a trimis, vineri, o nouă scrisoare Asociaţiei 21 Decembrie, în care arată că Mărieş poate obţine de la Parchet fotocopii după anumite documente din dosarul Revoluţiei, mai exact cele "pertinente pentru apărarea plângerii lor în faţa Curţii, având în vedere volumul important" al dosarului.

21 Decembrie poate copia documente "pertinente" din dosarul Revoluţiei, dacă nu prejudiciază terţi, susţine CEDO.

Conform scrisorii Curţii Europene a Drepturilor Omului, accesul "efectiv" la dosar se traduce prin punerea dosarului la dispoziţia preşedintelui Asociaţiei, Teodor Mărieş, de către Parchetul General.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a mai pus în vedere, Guvernului României, "să informeze Curtea, cel mai târziu pe 30 octombrie, despre măsurile luate pentru a se conforma indicaţiei date de către Preşedinte, în conformitate cu art. 39 din Regulamentul Curţii".

Mărieş consideră că Curtea Europeană a Drepturilor Omului îi dă voie să copieze tot dosarul. Mai mult, Mărieş a mulţumit Curţii pentru clarificarea acestei probleme, însă a susţinut că răspunsul este "tardiv", având în vedere că el este deja în a 67-a zi de greva foamei. Totodată, preşedintele Asociaţiei şi-a reafirmat poziţia de a nu ieşi din protest decât în momentul în care primeşte copia integrală a dosarului Revoluţiei de la Parchetul General.

Legea nu permite copierea actelor în faza urmăririi penale, explică specialişti în drept. Avocatul Gheorghe Dragomir a precizat că, din punctul său de vedere, părţile pot cere procurorilor să le pună la dispoziţie fotocopii după "piesele dosarului", numai în condiţiile în care urmărirea penală este finalizată. Dragomir a explicat că şi el a cerut, în câteva cazuri, copii după documente din dosar, pe care le-a obţinut numai după prezentarea materialului de urmărire penală.

Şi avocatul Alexandru Chiciu consideră că, potrivit legislaţiei interne, urmărirea penală este confidenţială, ceea ce înseamnă că părţilor li se poate pune la dispoziţie dosarul pentru studiu, cel mult, şi că în niciun caz nu este permisă fotocopierea acestuia.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a mai trimis Asociaţiei o scrisoare în urmă cu câteva zile, în care preciza că accesul părţilor la dosarul Revoluţiei trebuie să se facă în acord cu legislaţia internă, care are prioritate în aceste cazuri.

Un reprezentant al Curţii Europene a Drepturilor Omului, respectiv preşedintele Secţiei a treia, i-a atras atenţia lui Teodor Mărieş, preşedinte al Asociaţiei 21 Decembrie, într-o altă scrisoare, din 30 septembrie, asupra afirmaţiilor "inexacte şi nepoliticoase" făcute la adresa unor membri ai CEDO.

Procurorul general a explicat pe 30 septembrie, că "accesul la dosar", recomandat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, este interpretat diferit de revoluţionari şi de procurori, în condiţiile în care urmărirea penală nu s-a încheiat în dosarul Revoluţiei. Astfel, în timp ce revoluţionarii susţin că CEDO a hotărât să li se permită accesul la dosarul Revoluţiei, în sensul că pot să-l copieze integral, procurorii consideră că "accesul la dosar" presupune doar studierea dosarului şi că CEDO nu a arătat explicit că documentele pot fi copiate de părţile din dosar.

De asemenea, procurorul general a mai spus că reprezentanţii Asociaţiei 21 Decembrie au fost invitaţi de şase ori să studieze, la Parchetul General, dosarul Revoluţiei, dar că nu s-au prezentat. Kovesi a mai spus că a dat curs tuturor solicitărilor venite de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi că, în cazul în care aceasta va cere Ministerului Public să pună la dispoziţia Asociaţiei întreg dosarul pentru a fi copiat, o va face. Prin urmare, Kovesi a dispus copierea tuturor actelor din dosarul Revoluţiei pentru a fi trimise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în urma discuţiilor avute.

Numai că CEDO a comunicat, din 9 iulie, că documentele deja transmise privind dosarul Revoluţiei sunt suficiente, a declarat, agentul României la CEDO, şi că nu pot fi transmise la Curte documente în afara cadrului procesual.