MENIU

Marian Sârbu: Vom discuta despre creşterea salariilor doar după primul trimestru

Foto: NewsIn
M. Sârbu: Avem nevoie mai mult decât oricând de dialog social

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat duminică că după data de 15 aprilie vor începe negocierile referitoare la modul în care va fi împărţit fondul de salarii. Mai mult, posibilitatea creşterii salariilor va fi discutată în funcţie de creşterea economică din primul trimestru.

Marian Sârbu a ţinut să precizeze că oficialii şi sindicatele trebuie să poarte "un dialog social, de altă natură decât a fost până acum".

"Anul acesta avem nevoie de un dialog în care fiecare parte să lase de la ea. Să fiţi pregătiţi să mai cedaţi şi de la dumneavoastră", a spus oficialul adresându-se sindicatelor.

"Trebuie să adoptăm o nouă lege a salarizării. Trebuie să raţionalizăm cheltuielile pentru a avea un stat funcţional şi pentru a atinge toţi parametrii de eficienţă", a spus ministrul Muncii. Pentru ca aceste ţinte să fie atinse, Sârbu a precizat că sindicatele au un rol fundamental.

"Nu vine sfârşitul lumii, avem o situaţie economică complicată, dar o putem gestiona pentru a plăti toate prestaţiile de asistenţă socială", potrivit lui Marian Sârbu.

Oficialul a declarat la final că, "în anii următori, sistemul unitar de salarizare va însema până la 30% sporuri care se va adaugă la salariul de bază. Până la sfârşitul anului va trebui să stabilim un plan prin care să aliniem vârstele de pensionare cu cele din UE".