MENIU

Marian Sârbu: Salariul minim pe economie ar putea să fie majorat în raport cu inflaţia, dar din a doua jumătate a anului

Sindicaliştii cer ca salariul minim pe economie să crească în acest an de la 600 la 800 de lei
Dumitru Costin: În perioada următoare, sindicatele şi patronatele se vor aşeza la masa discuţiilor în legătură cu majorarea salariului minim pe economie
Foto: standard.ro

Salariul minim pe economie ar putea să fie majorat în raport cu inflaţia, dar acest lucru se va stabili abia în a doua jumătate a anului. Declaraţia a fost făcută de ministrul muncii, Marian Sârbu, la finalul discuţiilor cu sindicatele şi patronatele.

Salariul minim pe economie ar putea creşte din a doua parte a anului, când pot fi reluate şi negocierile cu sindicatele pe acest subiect şi nu în prezent, întrucât revigorarea economiei este insuficientă pentru majorări salariale, a declarat marţi ministrul Muncii, Marian Sârbu. "Discuţia legată de majorarea salariilor va fi reluată în a doua parte a anului, întrucât revigorarea economiei din acest moment este insuficientă pentru o creştere imediată a salariilor şi nu susţine o creştere a salariului minim", a precizat Sârbu.

Ministrul Muncii a adăugat că este nevoie de încheierea în perioada următoare a unui pact economic şi social, ce ar putea cuprinde unele prevederi menite să ajute la crearea de noi locuri de muncă, în vederea menţinerii unei rate cât mai scăzute a şomajului şi care să ajute la păstrarea puterii de cumpărare a populaţiei.

Sârbu nu a precizat care este majorarea avută în vedere, însă a dat exemplu modelul majorărilor salariale din anii '90, când indexările se realizau cu 75% din rata inflaţiei. Ministrul a ţinut să precizeze că majorarea salariului minim nu poate ţine cont de acordul semnat în 2008 de sindicate cu reprezentanţii Cabinetului Boc, "întrucât la acea dată alta era situaţia economică".

Ministerul Finanţelor Gheorghe Pogea, a afirmat că marţi nu s-a avut în vedere la întâlnirea cu sindicatele problema majorării salariului minim pe economie şi că "nu vor fi luaţi bani din bugetul de investiţii în acest an pentru plata salariilor şi pensiilor, întrucât există bani pentru plata acestora".

Pe de altă parte, sindicatele, patronatele şi ministrul finanţelor se vor întâlni în cursul săptămânii viitoare pentru a analiza stadiul măsurilor anticriză şi propunerile sindicatelor în acest sens, care vizează salvarea locurilor de muncă existente şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi majorarea salariului minim în acest an.  

Salariul minim la nivel individual ar trebui să crească la 630 de lei, însă dacă este calculat pe structura bugetului de familie, ar trebui să ajungă la 860 de lei, a declarat marţi preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. "Pentru a crea premisele păcii sociale în România, credem că actualul Guvern trebuie să creeze un mecanism care să crească automat salariul minim în raport cu inflaţia. Astfel salariul minim ar trebui să crească în acest moment cu 5%, respectiv la 630 de lei, însă dacă salariul minim ar fi calculat pe structura bugetului unei familii, acesta ar trebui să crească la 860 de lei", a spus Hossu.

Liderul sindical cere Executivului să-şi asume acordul semnat anul trecut de sindicate cu Guvernul Tăriceanu, ce prevede creşterea salariului minim pe economie în raport cu salariul mediu brut.

De cealaltă parte, secretarul general al confederaţiei patronale din industrie Conpirom, Dan Matei Aghaton, a declarat că patronatele nu sunt de acord să poarte discuţii cu sindicatele, legate de majorarea salariului minim pe economie, decât din a doua jumătate a acestui an. "Suntem de acord să ne aşezăm la negocieri cu confederaţiile sindicale pentru a creşte salariul minim pe economie, însă nu în actualele condiţii economice. Abia după trimestrul doi putem discuta despre majorări salariale, în funcţie de cum va evolua economia", a spus Aghaton.

În plus, sindicatele spun că ar trebui majorate şi salariile mici, care au fost îngheţate, potrivit deciziei luate de guvern.

Crearea de noi locuri de muncă este o altă revendicare după ce, în aprilie, rata şomajului a fost de 5,7%, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sindicaliştii afirmă că Guvernul ar trebui să prezinte şi o strategie prin care să fie conservate locurile de muncă actuale, pentru a nu se mai ajunge la disponibilizări. Numărul mare de concedieri şi îngheţarea salariilor i-au scos pe sindicalişti în stradă.

În acest context, nu vor lipsi nici mişcările de protest. Pe 5 iunie, confederaţia Cartel Alfa va organiza o grevă de solidaritate de 15 minute, dar şi un miting în Capitală, la sfârşitul lunii viitoare.