MENIU

Marea Britanie spune că-şi va reduce numărul de focoase nucleare, dacă SUA şi Rusia vor face la fel

Foto: judiciaryreport.com

Marea Britanie şi-ar putea reduce numărul focoaselor nucleare, însă numai dacă Statele Unite şi Rusia îşi vor reduce, la rândul lor, arsenalele mai mult decât au promis deja, a anunţat joi Guvernul britanic.

Luna aceasta, Statele Unite şi Rusia au promis că vor semna până la sfârşitul anului un acord privind reducerea focoaselor nucleare până la 1.500-1.675, de la peste 2.200, câte au în prezent cele două ţări, dând naştere la speranţe că numărul armelor nucleare va fi redus peste tot în lume.

Washingtonul va organiza un summit privind securitatea nucleară în martie 2009.

"Guvernul consideră în continuare, la fel ca şi în 2006, că o forţă de disuasiune nucleară oricât de mică este un element esenţial pentru securitatea noastră naţională", a anunţat administraţia laburistă britanică într-un document destinat să influenţeze întâlnirea de la Washington.

"Odată stabilite condiţiile strategice care permit Statelor Unite şi Rusiei să facă reduceri substanţial mai mari decât cele negociate în prezent, credem că este adecvat ca Marea Britanie să-şi revizuiască stocul său de ogive", a adăugat Guvernul.

Londra deţine aproximativ 160 de focoase nucleare operaţionale, cu 75% mai puţine decât în perioada Războiului Rece.

"În momentul în care va deveni folositor ca arsenalul nostru să fie inclus în negocieri mai extinse, Marea Britanie este pregătită să participe şi să acţioneze", a declarat premierul Gordon Brown.

Au existat speculaţii potrivit cărora Marea Britanie intenţionează să reducă şi chiar să renunţe la armele sale nucleare, în special deoarece trebuie să scadă cheltuielile în mai multe domenii, pentru a reduce datoria mare a Guvernului.

Executivul britanic a anunţat în 2006 că va înlocui sisteme de rachete Trident, instalate pe submarine, însă săptămâna trecută a făcut publice planuri pentru prima revizuire a apărării din ultimii zece ani, care vor permite reducerea cheltuielor cu până la 36 de miliarde de lire sterline (59 de miliarde de euro).

Contextul este cu atât mai complicat cu cât se apropie alegerile generale din 2010, la care sondajele prevăd o înfrângere dură a Partidului Laburist condus de premierul actual Gordon Brown. Astfel, promisiunea de a reduce armele nucleare ar putea câştiga voturile britanicilor.
Un sondaj de opinie realizat în acestă săptămână arată că britanicii doresc mai degrabă să renunţe complet la arsenalul nuclear decât să înlocuiască Trident.

Brown a precizat că state precum Iranul, pe care Occidentul le suspectează că au ambiţii nucleare, ar trebui să dovedească faptul că au renunţat la planurile lor înainte de a se ajunge la un acord nuclear mai extins.

În schimb, puterile nucleare existente ar urma să ofere energie nucleară civilă şi să facă eforturi pentru a-şi reduce arsenalele. "Trebuie să lucrăm la nivel global (...) pentru a stabili condiţiile de securitate care vor crea o lume lipsită de arme nucleare", a adăugat Brown.