MENIU

Manolescu: Înainte de 1989, Aurelian Bondrea se ocupa de "sectorul suflete" având în gestiune "tot emiterea de diplome"

foto: Wikipedia

Nicolae Manolescu salută gestul ministrului Educaţiei de a "curma ilegalităţile" din facultăţile private, arătând rolul pe care l-a jucat rectorul "Spiru Haret" în "sectorul suflete" comunist, dar amintindu-i ministrului că mulţi parlamentari sunt profesori la facultăţile particulare.

Cazul de la "Spiru Haret" nu este unul singular, spune Manolescu, care menţionează o altă universitate, ieşeană, cu o situaţie la fel de reprobabilă. "Dacă am înţeles bine, Ministerul Educaţiei se referă şi  universitatea Petre Andrei din Iaşi. Semnalele în legătură cu aceste universităţi particulare există de multă vreme, dar nimeni nu s-a sesizat, până la izbucnirea scandalului diplomelor", precizează criticul literar.

Manolescu aprobă ancheta pe care Ministerul Educaţiei o desfăşoară, după ani în care anteriorii miniştri de resort şi chiar Academia Română au preferat să ignore tarele învăţământului academic particular. Contextul şi decizia de acum a ministerului l-au determinat pe Manolescu să povestească, într-o scrisoare deschisă publicată în "Evenimentul Zilei", conjuncturile în care l-a cunoscut pe Aurelian Bondrea, înainte de 1989, când acesta se ocupa de „sectorul suflete” din Ministerul Învăţământului, având în gestiune, "tot emiterea de diplome".

Acum, povesteşte pentru NewsIn Nicolae Manolescu, "sectorul suflete" s-a depolitizat şi a devenit departamentul de resurse umane, dar în timpul regimului comunist, era un departament care "putea să blocheze dosarele, să emită diplome false, putea face orice". Departamentul coordonat de actualul rector de la "Spiru Haret" era atât de puternic, încât o dispută între Bondrea şi ministrul învăţământului de atunci, Mircea Maliţa, a dus la înlăturarea ministrului, povesteşte Manolescu.

Nicolae Manolescu spune că e necesar ca lumea academică să o sprijine pe Ecaterina Andronescu, căreia nu pare a avea ce să-i reproşeze: "De la Marga încoace nu am mai avut un ministru pus pe treabă. (...)  În ceea ce priveşte proiectul de excludere a logicii din programa şcolară de liceu, nici aici nu am nimic rău de spus. (...) Eu aş da afară din programa mea fizica şi chimia, de exemplu, pentru că eu cred că liceul trebuie să fie de cultură generală, cu discipline formatoare, limbi străine, istorie, matematică, nu fizică şi chimie, care sunt specializări şi ar trebui predate doar la facultate".

"Parlamentul conţine pe sfert oameni care predau la aceste universităţi particulare. Asta e problema doamnei Andronescu, faptul că ai săi colegi predau la aceste universităţi", avertizează Nicolae Manolescu.