MENIU

Majoritatea restanţierilor la creditele de nevoi personale ajung pe mâna recuperatorilor. Cum comentaţi?

Foto: Realitatea TV

Ce face un bancher cu un credit pe care nu-l poate recupera? Îl vinde. Evident, la preţuri mai mici, ca orice obiect deja folosit. Ce păţeşte cel care a ajuns în imposibilitate de plată? Intră pe mâna cuiva mult mai insistent în recuperarea banilor, dar şi pe lista neagră a Biroului de Credit.

În această situaţie ajung cei care întârzie să-şi plătească ratele. Şi, din cauza crizei, sunt din ce în ce mai mulţi. Potrivit Coface România, băncile autohtone au vândut, în prima jumătate a anului, credite neperformante de 362 de milioane de euro, de patru ori mai mult decât anul trecut. O schimbare s-a observat şi în ceea ce priveşte profilul debitorului.

Peste 95% din creanţele vândute de bancheri sunt credite de nevoi personale, pentru că asupra lor banca nu are nici o garanţie, aşa cum este în cazul celor ipotecare. Cine cumpără însă un credit neperformant şi de ce? Companiile de colectare a creanţelor le achiziţionează pentru profit, iar băncile abia aşteaptă să-şi cureţe bilanţul contabil.

Asta nu însemnă că rău-platnicul a scăpat de povara creditului. Firma care i-a cumpărat datoria va continua să-i ceară bani.
Mai multe articole despre:
recuperare bănci bani credite datornici nevoi personale