MENIU

Mai puţin de 2% dintre români donează sânge

Foto: utah.edu

Sub 2 % dintre români donează sânge, iar bucureştenii donează, pe zi, cel mult 400 de unităţi, în condiţiile în care doar un spital din Capitală are nevoie de 800 de unităţi de sânge, zilnic, a precizat, pentru NewsIn, preşedintele Fundaţiei Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS), Aimee Bugner.

"În cazul unui transplant pacientul poate să aibă nevoie şi de cinci unităţi de sânge. De asemenea, o operaţie de şold poate necesita până la opt pungi de sânge. Sunt atâtea spitale care fac zeci de operaţii pe zi, iar noi (Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge şi Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, n.r.),nu reuşim decât să strângem în medie 150 de unităţi de sânge, zilnic, plus ce se donează la spitalele Floreasca, Bagdasar, Sf. Ioan sau la Fundeni", a  mai spus Aimee Bugner

În timp ce în România mai puţin de 2 % din populaţie donează sânge,  în Elveţia şi Danemarca, procentul donatorilor este de 10%. În Franţa şi Ungaria, în jur de 5, respectiv 4% din populaţie donează sânge.

"Sângele nu se fabrică şi nu se poate cumpăra din magazine sau fabrici. El se găseşte în venele oamenilor şi doar aceştia îşi pot dona sângele spitalelor, pentru a-i ajuta pe alţii. Criza de sânge din România nu este vina medicilor sau a autorităţilor, ci a populaţiei care nu este educată în scopul donării de sânge", a adăugat Bugner.

Pentru a marca Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, care va avea loc pe 14 iunie, FDBS a lansat, joi, o campanie socială, sub deviza "Donează sânge!Salvează o viaţă!". Campania are ca obiectiv să îi convingă pe cei care nu au donat sânge niciodată să facă acest pas, pentru a-i putea ajuta pe cei care au nevoie de sânge ca să supravieţuiască.

Cei care doresc să doneze sânge se pot adresa atât Fundaţiei Donatorilor Benevoli de Sânge, Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, cât şi spitalelor care deţin centre de recoltare a sângelui. Donarea constă în 450 de ml de sânge, adică o unitate. Înainte de a da sânge, donatorul trebuie să completeze un chestionar care conţine întrebări reprezentative despre viaţa sa socială şi despre istoricul său medical.

După donare, sângele este testat pentru hepatita A, B, C, pentru HIV şi sifilis, după care pleacă spre spitalele care au nevoie de sânge.