MENIU

Mai mulţi imigranţi minori au dispărut după sosirea în Italia - ministrul italian de Interne suspectează un posibil trafic de organe

Foto: chatta.it

Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a vorbit vineri despre dispariţia mai multor imigranţi minori la scurt timp după sosirea lor în Italia, precizând că ar putea fi vorba despre trafic de organe, transmite AFP.

"Dintre cei 1.320 de minori sosiţi în 2008 pe insula Lampedusa (din sudul Italiei - n.red.) însoţiţi de o persoană, aproximativ 400 au dispărut. Nu mai avem nicio ştire despre ei", a afirmat Maroni, citat de agenţia italiană ANSA. "Confruntând această informaţie cu rapoartele despre traficul de organe, pe care le-am obţinut de la ţările de origine ale acestor minori, putem considera că acest fenomen afectează şi statul nostru", a continuat ministrul.

"Instrumentele care sunt în prezent la dispoziţia noastră nu ne permit să stabilim dacă dispariţia acestor minori este legată de traficul de organe. Vom fi în măsură să facem acest lucru după ce Parlamentul va ratifica Tratatul de la Prum, care a fost deja adoptat de Senat", a declarat Maroni.

Semnat în mai 2005 de şapte state membre ale Uniunii Europene, cărora Italia li s-a alăturat ulterior, textul consolidează cooperarea transfrontalieră, în vederea combaterii terorismului, a fenomenului infracţional şi imigraţiei ilegale. El prevede, printre altele, schimbul de informaţii genetice, amprente digitale şi date personale.

"Crearea unei bănci de date ADN ne va permite prelevarea codului genetic al minorilor, recuperarea datelor cu certitudine şi o mai bună protejarea a lor", a conchis Maroni.
Mai multe articole despre:
Italia minori trafic de organe Roberto Maroni