MENIU

Mai multe familii din Bistriţa-Năsăud folosesc centrale termice pe biomasă

Foto: euro-paleti.ro
Câteva familii din Bistriţa-Năsăud folosesc deşeuri din lemn, rădăcini şi rumeguş pentru a se încălzi

Deşeuri din lemn, scoarţa copacilor, rădăcini şi rumeguş. Toate sunt o sursă inepuizabilă de energie termică, iar rezultatele depăşesc aşteptările. Câteva familii din Bistriţa-Năsăud folosesc deja reţeta şi sunt încântate de rezultate. Căldura, produsă la jumătate din preţul actual al gazelor, e asigurată pentru toată iarna dacă ai o centrală termică pe biomasă.

În comuna bistriţeană Şanţ e pădure cât vezi cu ochii. Industria locală e axată în proporţie de 90% pe prelucrarea lemnului. Jumătate din el se pierde însă, zeci de mii de tone de rumeguş ajungând în albia râurilor. Câteva familii au decis să nu mai arunce nimic. Aşa a apărut prima centrală din zonă care funcţionează cu biomasă.

Avantajul, faţă de încălzirea pe lemn e că nu trebuie alimentat decât buncărul, care se alimentează de două ori pe an. În rest, se reglează temperatura şi se scoate săptămânal cenuşa.

O centrală termică pe biomasă costă 15.000 de euro, dar poate asigura căldură şi apă caldă pentru patru case. Investiţia este amortizată în 4 ani.

Cât despre combustibil, numai pe Valea Someşului pot fi furnizate zilnic 50 de vagoane de biomasă.