MENIU

Mai multe clădiri care s-au prăbuşit în Italia în urma cutremurului încălcau normele de construcţie

Foto: lastampa.it

Mai multe clădiri care s-au prăbuşit în urma cutremurului de luni din centrul Italiei, care a provocat până în prezent moartea a aproape 300 de persoane, nu respectau normele de construcţie într-o zonă cu potenţial seismic.

La Aquila, unde a fost localizat epicentrul seismului, mai multe clădiri construite recent prezentau "grave anomalii", potrivit experţilor trimişi de Parchet în cadrul anchetei care are scopul de a descoperi eventuali vinovaţi pentru catastrofă.

Spre exemplu, structurile de rezistenţă din clădirea căminului studenţesc care s-a prăbuşit provocând moartea a opt persoane, şi a spitalului, parţial distrus, par să fi conţinut "o cantitate anormal de scăzută de fier. Poliţia anchetează şi deficienţele controalelor realizate de autorităţi în regiunea Abruzzo cu un grad ridicat de risc seismic.

Echipa de genişti civili avertizase în urmă cu mai mulţi ani că sediul prefecturii, distrusă în întregime în cutremur, prezenta un "pericol ridicat", însă nu a fost luată nicio măsură pentru consolidarea structurii clădirii.

Joi, preşedintele italian Giorgio Napolitano i-a invitat pe italieni să facă un "examen de conştiinţă", invocând nerespectarea normelor de construcţie antiseismică şi întârzierile în implementarea legislaţiei.