MENIU

Mai mult de 500 de asistenţi maternali din toată ţara vor trebui să aleagă între pensie şi salariu

Foto: abdn.ac.uk

Peste 500 de asistenţi maternali din ţară sunt afectaţi de ordonanţa de urgenţă care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, potrivit directorului de monitorizare al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), Elena Tudor.

"Potrivit centralizării datelor despre asistenţi maternali făcută la sfărşitul anului 2008, în România sunt 525 de asistenţi maternali pensionari, cei mai mulţi dintre aceştia fiind în judeţele Timiş, Iaşi şi Neamţ", a precizat, pentru NewsIn, Elena Tudor, director de monitorizare al ANPDC.

Numărul total al asistenţilor maternali din România este, potrivit reprezentanţilor ANPDC, de peste 15.000. Salariul de bază al unui asistent maternal este de 800 de lei, la care se mai pot adăuga sporuri pentru vechime, lucru în condiţii de stres sau îngrijirea unui copil cu dizabilităţi.

Direcţia de Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului Iaşi a solicitat, marţi, unui număr de 54 de asistenţi maternali care beneficiază şi de pensie să aleagă în termen de 15 zile pentru care venit optează. În sectorul 1 al Capitalei, potrivit primarului, Andrei Chiliman, sunt câteva sute de pensionari asistenţi maternali şi asistenţi personali care sunt puşi în situaţia de a alege între pensie şi salariu. În sectorul 2 al Capitalei, dintre cei 142 de asistenţi maternali angajaţi ai DGASPC, 31 sunt pensionari şi vor trebui să aleagă între pensie şi salariu.

Potrivit ordonanţei de guvern publicată luni în Monitorul Oficial, pensionarii pentru limită de vârstă nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul lor, dacă acestea sunt obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială. Angajaţii de la stat care cumulează pensia cu salariul trebuie să decidă în 15 zile la care dintre cele două venituri renunţă.