MENIU

Maestrul Dinică şi interviurile sale: "Cred că nu aş şti să mă joc pe mine, e poate cel mai greu rol"

Foto: Cinemarx

Asaltat de media, Gheorghe Dinică s-a păstrat retras, mai ales în ultimii ani, şi a acordat puţine interviuri.

"Mă aşteptam ca după '89 să fie o declanşare nebună de fantezie, de talent. Nu să arate ce văd eu în documentare sau pe stradă", declara dezamăgit actorul într-un interviu publicat în Revista HBO, în iulie 2004.

"În filmele româneşti e o boală acum să arăţi multe. Şi că aia e lesbiană, şi că ăla e pederast, şi că ăla îşi bate mama, şi că ăla îşi strânge copilul de gât, şi că sunt gropi pe stradă. Ce-ţi mai trebuie să mai bagi banii în filmele astea? Fă o poveste, n-avem poveşti! Scenariile sunt cauza principală a nenorocirii actuale a cinematografiei române", adăuga acesta.

Când a venit vorba de implicarea politică, marele actor a fost radical. "Actorii sunt oamenii publicului, publicul îi ascultă. Nu cred în implicarea politică a artistului, de orice fel ar fi el", spunea Dinică într-un articol din Cotidianul, din octombrie 2008.

Întrebat dacă ar juca într-un film despre propria viaţă, Gheorghe Dinică a răspuns cu un NU categoric, într-un alt interviu publicat la sfârşitul anului trecut. "Nu, sub nicio formă! Mi-ar fi imposibil să mă joc pe mine, rolul meu e sa interpretez personaje, nu pe Gheorghe Dinică. Cred că nu aş şti să ma joc pe mine, e poate cel mai greu rol tocmai pentru că îl joci zi de zi".