MENIU

MAE ungar susţine că modul cum a tratat România vizita lui Solyom dăunează relaţiilor de parteneriat

Foto: mnidsfjhu.hu

Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria a postat marţi pe site-ul instituţiei, un comunicat de presă în care susţine că modul în care autorităţile române au tratat vizita preşedintelui Ungariei, Sólyom László, nu se înscrie în "spiritul bunei dezvoltări a relaţiilor bilaterale".

MAE ungar sublinează că şeful statului ungar a dorit să întărească relaţiile de parteneriat dintre România şi Ungaria prin vizita sa, iar punerea sub semnul întrebării a unui asemenea gest este inacceptabilă.

"Vizita preşedintelui Sólyom László în România este un element important al colaborării strategice dintre Ungaria şi România - ca partenieri în UE şi în NATO - care nu împiedică, ci întăreşte relaţiile de parteneriat. Punerea sub semnul întrebării a intenţiei, dăunează dezvoltării relaţiilor de parteneriat, motiv pentru care este inacceptabilă", se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul oficial al MAE ungar.

Ministerul mai susţin că adresa prin care era anunţată prezenţa şefului statului ungar în România a fost transmisă "la timp şi în formatul corespunzător" Ministerului Afacerilor Externe din România, de la care a fost cerută colaborarea tehnică.

În comunicat se mai afirmă că proiectele de modernizare necesare ambelor ţări, precum şi românii din Ungaria şi maghiarii din Românie, leagă cele două ţări. 

Potrivit unei ştiri a agenţiei de presă MTI, MAE român a primit marţi adresa prin care i se face cunoscută poziţia omologilor ungari în legătură cu vizita preşedintelui Sólyom László.

Ministerul mulţumeşte, totodată, poliţiei pentru că a escortat coloana de maşini cu care Sólyom László a venit sâmbătă, 14 martie, în România.