MENIU

MAE rus consideră un sacrilegiu gestul lui Mazăre de a purta o uniformă nazistă

foto: catavencu.ro

MAE rus consideră gestul primarului oraşului Constanţa Radu Mazăre, care a defilat la o paradă de modă într-o uniformă germană din al Doilea Război Mondial, este provocator şi contează pe reacţii internaţionale ferme, anunţă astăzi serviciul de presă al ministerului.

"Un astfel de gest provocator al unei persoane cu funcţie oficială provoacă indignare. Considerăm că acest sacrilegiu, care a adus atingere memoriei a milioane de victime ale nazismului, nu ar trebui să rămână fără o serioasă reacţie internaţională", se arată în comentariul publicat pe site-ul MAE rus.

Primarul Constanţei, social-democratul Radu Mazăre, a defilat sâmbătă, în cadrul unei prezentări de modă cu tematică militară, îmbrăcat într-o uniformă de ofiţer german. Alături de el s-a aflat fiul său, Răducu, acesta purtând o uniformă de ordonanţă.

El şi-a explicat gestul prin faptul că a fost inspirat de filmul "Operaţiunea Walkirie", unde personaj principal este, potrivit primarului Constanţei, un ofiţer german care voia "să scape ţara de un dictator nebun".

Radu Mazăre şi-a cerut scuze marţi pentru că a purtat uniforma de ofiţer german, spunând că nu a dorit "să agreseze" pe cineva prin această ţinută. "Eu am interpretat rolul unui ofiţer care lupta împotriva lui Hitler. Acum, sigur, sunt unii care s-au simţit deranjaţi. În acest context eu îmi cer scuze în faţa lor, pentru că n-am vrut în niciun caz să agresez pe cineva prin ţinuta mea", a afirmat Radu Mazăre, citat de Realitatea Tv.

Rusia este extrem de sensibila la tot ceea ce priveşte rolul URSS-ului precum şi memoria victimelor luptei împotriva nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ruşii îl numesc Marele război patriotic. 

Mai multe articole despre:
Rusia MAE Radu Mazăre uniformă ofiţer nazist