MENIU

MAE informează că nu s-a înregistrat deocamdată niciun caz de român afectat de gripa porcină

Foto: cleveland.com

Ministerul de Externe recomandă cetăţenilor români evitarea tuturor călătoriilor în Mexic şi informează că până în acest moment nu s-a înregistrat niciun caz de cetăţean român din străinătate care să fie afectat de gripa porcină.

Recomandările MAE vin ca urmare a înmulţirii cazurilor de îmbolnăvire cu virusul febrei porcine, virus care poate fi mortal şi care se transmite de la om la om. Decizia creşterii nivelului de alertă pentru această zonă a fost determinată de ridicarea nivelului de alertă de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de la 4 la 5, din cele 6 niveluri posibile.

În cazul în care totuşi cetăţenii români trebuie să se deplaseze în Mexic sau se află deja în această ţară, MAE recomandă utilizarea de măşti de protecţie, respectarea igienei personale, precum şi  apelarea la medic la primele simptome de gripă. De asemenea, recomandă cu insistenţă evitarea locurilor aglomerate, cum ar fi pieţele sau mijloacele de transport în comun, precum şi evitarea contactului direct cu localnici.

"Boala are simptome asemănătoare gripei comune: temperatură mare, dureri în gât, tuse, febră musculară. După 2-3 zile acestea se accentuează şi se poate ajunge rapid la pneumonie. Tratată în fază incipientă, boala este vindecabilă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că nu există un vaccin adaptat la această boală, tratamentul fiind cu antibiotice, sub supraveghere medicală", mai informează MAE.

În plus, ministerul recomandă cu insistenţă încheierea asigurării medicale şi de călătorie în cazul deplasării în Mexic. Ministerul Afacerilor Externe va elimina alerta de călătorie valabilă pentru Mexic în momentul în care pericolul gripei porcine va fi înlăturat. 

Gripa porcină, care ar fi provocat moartea a 84 de persoane în Mexic, s-a propagat deja în 12 ţări, dintre care şase europene şi cinci pe continentul american.

Mai multe articole despre:
români Mexic Antibiotice MAE