MENIU

M. Geoană, ironic: Legalizarea prostituţiei este "cea mai spectaculoasă soluţie" de criză

Foto: gardianul.ro

Legalizarea prostituţiei şi a consumului de droguri este "cea mai spectaculoasă soluţie la depăşirea crizei", a spus, marţi, preşedintele PSD, Mircea Geoană. Mai mult, continuând linia ironică, Geoană a amintit de declaraţiile lui Traian Băsescu din campania prezidenţală trecută, când şeful statului spunea că "unul din cinci români este homosexual".

"Acum cinci ani de zile, în campania precedentă, domnul Băsescu spunea că unul din cinci români este homosexual. Acum, în plină criză, cred că asta e soluţia miraculoasă anticriză: prostituţie şi droguri libere pe străzi. Este probabil cea mai spectaculoasă soluţie la depăşirea crizei pe care o traversăm. Sunt ironic. Cred că avem nevoie de răspunsuri mult mai serioase, la probleme mult mai serioase în acest moment, din partea celui care este, astăzi, preşedinte", a spus Mircea Geoană.

Comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice propune, în Raportul său, dezincriminarea consumului de droguri şi a sexului comercial, ca soluţii pentru limitarea consumului de droguri ilegale, a prostituţiei şi răspândirii infecţiei cu virusul HIV.

Una dintre soluţiile înaintate de Comisia prezidenţială se referă la "dezincriminarea consumului de droguri - nu a traficului!", după cum specifică autorii Raportului, pentru a aduce la "suprafaţă" consumatorii. Raportul invocă faptul că, în mai multe oraşe ale României, există deja magazine care vând produse etnobotanice, cu aceleaşi efecte ca drogurile ilegale uşoare, iar "efectele lor sociale nu par a fi vizibile".

"Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave", se arată în Raport.

Aceeaşi Comisie propune şi legalizarea sexului comercial, adică a prostituţiei, dar nu şi a intermediarilor de servicii sexuale, ca o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. "Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera, totuşi, efecte nedorite", avertizează, însă, membrii Comisiei.

Tot în scopul prevenirii transmiterii de boli, Comisia mai propune înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia, pe lângă serviciile de asistenţă, şi de prezervative oferite gratis.