MENIU

M. Geoană: Avem o guvernare ineficientă şi divizată

Foto: NewsIn

Social-democraţii nu consideră că actuala Coaliţie de guvernare trebuie să fie înlocuită, chiar dacă sunt nemulţumiţi de modul de colaborare cu PD-L, a declarat Mircea Geoană, la finalul şedinţei de luni, de la sediul PSD.

"În ultimele zile, replicile şi contrareplicile au escaladat tensiunile într-o zonă de conflict care ameninţă fie cu destrămarea actualei Coaliţii de guvernare, fie cu blocarea actului de guvernare", a avertizat Mircea Geoană.

Potrivit social-democratului, divergenţele din Coaliţie au atras subminarea încredererii populaţiei, a investitorilor şi ai instituţiilor internaţionale. Acesta este motivul pentru care "situaţia de astăzi, din Coaliţia pentru guvernare, este păguboasă pentru România".

"În acest moment, relaţiile din interiorul Coaliţiei riscă să iasă de sub control. Acest lucru l-am comunicat în cadrul Coaliţiei şi, faptul că fiecare dintre cei doi parteneri îşi urmăreşte, cu prioritate, interesele de partid şi obiectivele viitoarei campanii prezidenţiale, dăunează, în acest moment, calităţii actului de guvernare şi intereselor economiei şi populaţiei din ţara noastră", a explicat Mircea Geoană.

Preşedintele PSD a adăugat faptul că, fără o intervenţie "fermă şi imediată" din partea liderilor celor două partide, Coaliţia "riscă să meargă către destrămare, punând, astfel, în pericol, interesele pe termen scurt şi mediu ale României şi ale cetăţenilor săi".

Mai mult, "faptul că situaţia economică se agravează, contribuie la această stare proastă din interiorul Coaliţiei", avertizează Geoană. 

Geoană a mai spus că PSD nu consideră că actuala Coaliţie de guvernare trebuie înlocuită şi că social-democraţii nu pot accepta o "solidaritate politică", ci doar acele înţelegeri convenite pentru guvernare. Mai mult, Geoană a cerut PD-L-ului să nu-i mai ceară solidaritate cu acţiunile sale politice. 

"În plin moment de criză, avem, din păcate, o guvernare ineficientă şi divizată. PSD nu consideră că actuala Coaliţie trebuie înlocuită. Suntem nemulţumiţi de modul în care funcţionează, de relaţiile pe care le avem cu partenerii noştri, de unele din acţiunile şi deciziile guvernului Boc, dar România nu-şi poate permite, acum cel puţin, nici crize politice, nici guverne interimare sau minoritare şi niciun fel de experimente politice", a spus Geoană.

Soluţia, în opinia pesedistului, este eliminarea "obstacolelor din funcţionarea Coaliţiei şi eficientizarea actualului Guvern".

"Rolul preşedintelui Traian Băsescu în Coaliţia pentru guvernare trebuie respectat, conform Constituţiei, dar nu trebuie să reprezinte o formă de subordonare a Executivului la intenţiile electorale ale actualului preşedinte", a spus Mircea Geoană.

Mai multe articole despre:
Mircea Geoană PSD coaliţie Traian Băsescu PD-L