MENIU

Lucian Croitoru a început vineri negocierile pentru formarea noului Guvern

foto: presidency.ro

Premierul desemnat al României, Lucian Croitoru, s-a şi instalat la Palatul Victoria. Deocamdată provizoriu, pentru a începe consultările cu partidele parlamentare pentru formarea unui nou Guvern. Negocierile vor fi lungi şi dure, spune Croitoru, întrucât PSD, PNL şi minorităţile îl susţin în continuare pe Klaus Johannis pentru funcţia de şef al Executivului. Premierul desemnat mai are nouă zile la dispoziţie să-şi aleagă viitorii miniştri.

Deşi premierul desemnat s-a aflat încă de dimineaţă la Palatul Victoria până la prânz la sediul Guvernului a avut loc doar o discuţie între Emil Boc şi Marko Bela.

"Începem aceste consultări cât mai repede posibil. Dar fără a fi o grabă. ... repede, dar încet", spunea Lucian Croitoru.

"Eu încerc să seduc partidele, spre deosebire de Klaus Johannis care are deja susţinerea lor", declara miercuri Lucian Croitoru. 

Noul ministru desemnat a declarat că susţine un guvern de tehnocraţi, dar în condiţii diferite de cele exprimate de partidele politice din Opoziţie. Croitoru a mai precizat că păstrarea unor miniştri din Cabinetul Boc depinde de negocieri şi că preşedintele Băsescu i-a promis că va avea un "cuvânt greu" în acceptarea miniştrilor.

Decretul prezidenţial pentru desemnarea lui Lucian Croitoru la funcţia de prim-ministru a fost publicat joi în Monitorul Oficial, acesta fiind pasul oficial pentru constituirea noului Guvern.

Marţi, 13 octombrie, Guvernul condus de Emil Boc a fost demis în urma adoptării moţiunii de cenzură iniţiate de opoziţie.

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, are, potrivit Constituţiei, 10 zile în care să-şi negocieze cu partidele majoritatea, să-şi facă programul de guvernare şi echipa guvernamentală, la expirarea acestui termen trebuind să vină în Parlament pentru votul de încredere. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

În cazul în care Parlamentul va respinge echipa guvernamentală condusă de Lucian Croitoru, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că este pregătit să nominalizeze un alt premier. Declaraţia a fost făcută vineri dimineaţă pentru postul public de televiziune. Preşedintele a declarat că în cazul în care va fi nevoit să desemneze un al doilea premier, acesta va fi politic, din rândurile partidului cu cele mai multe locuri în Parlament.