MENIU

Londra a vrut să îl plătească pe Gaddafi pentru a nu mai susţine IRA, arată documente declasificate

Foto: idependent.co.uk

Londra a propus în secret, în anii '70, plătirea liderului libian Muammar Gaddafi pentru a nu mai susţine Armata Republicană Irlandeză (IRA), principala grupare armată catolică din perioada respectivă din Irlanda de Nord, relatează luni The Independant.

Guvernul lui Harold Wilson - fost premier între 1964 şi 1970, apoi între 1974 şi 1976 - şi Libia au negociat pentru ca Tripoli să nu mai furnizeze arme IRA, potrivit unor documente consultate de cotidianul britanic.

Această ofertă de 14 milioane de lire sterline în perioada respectivă, echivalentul a 500 de milioane de lire (545 milioane de euro) în prezent, făcea parte dintr-un ansamblu mai vast de măsuri de compensare, vizând să permită deschiderea, în Libia, a comerţului britanic în anii '70, potrivit ziarului. 

The Independent citează un "mesaj personal" din partea lui Wilson către Gaddafi, în care fostul premier precizează că guvernul său este dispus să plătească Libia în schimbul încetării susţinerii materiale către IRA. Scrisoarea, datată din 1975, figurează printre documentele declasificate de Arhivele Naţionale britanice. Ziarul subliniază că, la sfârşitul anilor '70, era clar că negocierile eşuaseră.

Ministerul britanic de Externe a anunţat că nu este la curent cu o astfel de ofertă. 

Majoritatea arsenalului IRA, distrus după ce gruparea a abandonat, în 2005, lupta armată după 35 de ani de conflict, provenea din Libia. Tripoli a avertizat la începutul lunii septembrie că va respunge eventuale cereri de indemnizaţii depuse de victimele atentatelor IRA. 

Mai multe articole despre:
Libia Muammar Gaddafi IRA