MENIU

Locatarii din blocurile neizolate termic vor plăti facturi mai mari şi cu 30%, potrivit asociaţiilor de proprietari

Foto: RTV
Locatarii din blocurile reabilitate termic vor plăti facturi cu 50% mai mici

Câteva zile în plus de căldură în apartamente ne vor arde la buzunar. Factura pe luna octombrie va fi mai mare şi cu 30% au spus asociaţiile de proprietari. Singurii mulţumiţi sunt cei din blocurile reabilitate termic care se bucură acum şi de căldură în case şi de facturi mai mici.

Cu ajutorul sistemului de termoviziune se poate vedea foarte uşor cum o mare parte din căldura din blocurile neizolate termic iese afară. Practic, aceste blocuri nu păstrează căldura, ci încălzeşte atmosfera pe banii locatarilor. "De când am făcut reabilitare termică, temperatura din apartament a crescut cu 5-6 grade. Avem 26-27 de garde în apartament acum", a declarat un locatar.

În Bucureşti sunt doar şapte blocuri reablitate termic. În celelalte, locatarii tremură de frig, deşi caloriferele au început să se încălzească. "Mai mult de 19 grade nu avem. Ne mai punem o haină ca pe timpuri, numai că atunci nu plăteam facturi aşa de mari", a spus un alt locatar.

Dacă facturile de anul trecut vi s-au părut mari, cei de la asociaţiile de proprietari vin cu veşti şi mai rele. "În octombrie vom avea o factură mai mare şi cu 30% faţă de anul trecut", a precizat Mihai Mereuţă, preşedinte la Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat.

Autorităţile, în schimb sunt optimiste. "Pe subvenţia de la primărie ne putem baza. Preţul la gigacalorie nu va creşte sub nicio formă. Nu ştiu dacă se poate spune că plătim mai mult, să nu mai apară discuţii că RADET-ul le bagă căldura pe gât", a explicat directorul RADET, Mhai Becheanu.

RADET promite că până astăzi, pe seară, toate blocurile din Bucureşti vor primi căldură.