MENIU

Liga I - Lovitură grea pentru CFR Cluj! Cluburile vor fi obligate să aibă minim 8 jucători români în lot pentru fiecare meci

Foto: NewsIn

Comitetul Executiv al FRF a decis ca începând cu sezonul 2009-2010 cluburile din Liga I să înscrie în raportul de joc al fiecărui meci minim 8 jucători de cetăţenie română sau formaţi la nivel naţional, informează site-ul oficial al FRF.

Regula se aplică şi pentru restul echipelor din fotbalul românesc, la toate nivelurile de competiţii, astfel încât formaţiile de liga a II-a trebuie să aibă minim 10 români, iar cele din liga a III-a minim 12. Aceeaşi regulă va fi aplicată şi pentru competiţiile de juniori sau pentru cele de fotbal în sală. Prin jucător format la nivel naţional se înţelege un fotbalist care, indiferent de cetăţenie, a figurat ca legitimat sau a participat la competiţii pentru un club timp ce minin 3 ani între 15 şi 21 de ani.

CFR Cluj este echipa cea mai afectată de noua măsură luată de Comitetul Executiv al FRF. Spre exemplu, în lotul cu care campioana a abordat acest retur s-au regăsit nu mai puţin de 22 de jucători străini şi doar 6 jucători români!

O altă măsură importantă a fost cea a interzicerii cesionării dreptului de participare în competiţii unei alte echipe, precum şi orice alt mecanism juridic cum ar fi comasarea unor echipe sau fuziunea de orice fel. Astfel, o echipă nu va putea câştiga un drept pe care nu l-a obţinut pe teren în cazul în care vrea să se unească cu un alt club.


Printre altele, s-a mai aprobat măsura prin care organismele jurisdicţionale, în speţă comisiile de litigiu, să ajungă din sezonul următor de la FRF la LPF. Aceste organisme se vor ocupa de soluţionarea litigiilor şi cauzelor disciplinare în care sunt angrenate exclusiv cluburile din Liga I.

CEx al FRF a mai decis ca un club să nu îşi mai poată schimba sediul social în altă localitate decât aceea declarată cu ocazia afilierii, dar şi ca la meciurile de baraj pentru promovarea din Liga a IV-a în Liga a III-a, echipele să folosească minim 2 juniori în acelaşi timp.

Membrii Comitetului Executiv au aprobat modificarea şi completarea Regulamentului Disciplinar al FRF pentru noul sezon, precum şi a Regulamentului Privind Statutul Jucătorului, a celui pentru fotbalului în sală, dar şi a celui ce reglementează activitatea agenţilor de jucători. S-a aprobat contractul noului selecţioner al echipei naţionale de fotbal în sală, Tomas Aquinto Rivera Amoros, iar membrii CEx au fost informaţi şi cu privire la modul în care a mers procesul de licenţiere al cluburilor pentru noul sezon.

Şedinţa Comitetului Exectiv al FRF a avut loc luni, la Centrul Sportiv de la Mogoşoaia, eveniment la acre a participat şi preşedintele Mircea Sandu. Înaintea de reunirea echipei naţionale a României, membrii CEx au discutat şi cu noul selecţioner, Răzvan Lucescu, despre obiectivele acestuia trecute în contractul său. Următoarea şedinţă a Comitetului Executiv va avea loc luni, 8 iunie, la sediul FRF.

Mai multe articole despre:
Liga I şedinţă FRF Comitet Executiv