MENIU

Lieberman promite că va demisiona dacă va fi inculpat pentru corupţie

Foto: wordpress.com

Ministrul israelian de Externe Avigdor Lieberman a promis luni că va demisiona din funcţie dacă va fi inculpat pentru corupţie.

"Cea care contează este decizia consilierului juridic al guvernului. Dacă decide să fiu inculpat după ce mă audiază, voi demisiona, iar în următoarele patru sau cinci luni voi renunţa şi la funcţia de deputat", a declarat el.

"Sunt totuşi convins că anul viitor şi peste doi ani voi în continuare ministru de externe şi că la următoarele alegeri vom câştiga peste 20 de mandate" în Parlament, a adăugat el.

Duminică, poliţia israeliană a recomandat inculparea lui Lieberman pentru corupţie şi spălare de bani. Recomandarea va fi supusă în următoarele zile procurorului general Menahem Mazuz, care va decide dacă ministrul ultranaţionalist va fi sau nu inculpat.

Vizat de o anchetă a poliţiei de zece ani, Lieberman, şeful partidului ultranaţionalist Israel Beiteinu, a fost audiat de numeroase ori de departamentul fraude al poliţiei, care îl suspectează de corupţie, fraudă, spălare de bani, abuz de încredere şi obstrucţionarea anchetei.

Lieberman, în vârstă de 51 de ani şi originar din Republica Moldova, a fost numit ministru de externe după ce partidul său a devenit a treia forţă politică a ţării la alegerile din februarie, obţinând 15 mandate de parlamentar din 120.

De la preluarea funcţiei, în aprilie, a fost interogat de cinci ori de poliţie. În 14 iulie, postul public israelian de televiziune anunţase că poliţia i-a prezentat lui Mazuz "un ansamblu de elemente ce permit începerea urmării penale pentru spălare de bani şi obstrucţionare de bani împotriva lui Lieberman, a fiicei sale Michal şi a altor două persoane". Potrivit presei, fiica lui Lieberman este suspectată că are conturi bancare în Cipru care i-ar fi permis tatălui ei să îşi desfăşoare activităţile frauduloase. Fonduri din străinătate ar fi fost tranzitate prin firme fantomă şi diverse conturi, pentru a finanţa campaniile electorale ale partidului lui Lieberman.
Mai multe articole despre:
corupţie demisie Israel Avigdor Lieberman