MENIU

Lidia Bărbulescu: Pensiile pe care le avem în prezent le-am câştigat prin lege, nu prin mânării

Lidia Bărbulescu: CSM nu are bani în prezent nici de citaţii
Lidia Bărbulescu: Este neconstituţional să modifici legea actuală a pensiilor
Foto: rtv

"Pensiile şi salariile pe care le avem în prezent le-am câştigat legal, nu prin mânării şi mi se pare inadmisibil că actualul guvern încearcă să modifice pensiile speciale încălcând Constituţia", a declarat Lidia Bărbulescu, preşedinte al CSM.

Lidia Bărbulescu, preşedintele CSM, crede că iniţiativa guvernului de a recalcula pensiile speciale este ilegală şi neconstituţională.

"Ceea ce se vrea să se întâmple cu pensiile de magistraţi şi alte pensii speciale este o încălcare gravă a legii. Nu se poate vorbi de retroactivitate în cadrul pensiilor speciale, pentru că magistraţii trăiesc toată viaţa din salariu şi apoi din pensie. Alte categorii socio-profesionale au dreptul să caute să îşi câştige şi altfel existenţa. Dacă profesorii pot da meditaţii, dacă doctorii pot avea cabinete particulare, magistraţii nu au voie să aibă alte surse de venit. Mai mult, drepturile noastre salariale şi pensiile le-am câştigat legal, nu prin mânării", a declarat Lidia Bărbulescu din cadrul CSM.

În schimb, Cristian Boureanu vrea ca pensiile speciale să fie eliminate.

"Nu mi se pare corect ca la o pensie medie de cel mult 6 milioane, să avem pensii speciale de 100 de ori mai mari. Vom ajunge să plătim sute de magistraţi şi mii de parlamentari ca şi când ar fi încă în funcţie dacă vom ajunge să cheltuim bugetul statului pe pensii aberante", a afirmat Cristian Boureanu.

Lidia Bărbulescu consideră că în prezent magistraţii sunt nedreptăţiţi.

"Potrivit legii prezente, magistraţii nu au voie să îşi câştige existenţa şi din mediul privat. Am zeci de colegi bolnavi, iar pensia de magistrat chiar dacă pare mare, sunt cazuri dese când nu m-ai apuci să te bucuri de ea", a spus Lidia Bărbulescu.

Actualul preşedinte al CSM a declarat că sistemul judecătoresc se află în impas economic.

"Am ajuns să nu mai avem bani de citaţii, iar în prezent, CSM are datorii la Poşta Română", a afirmat Lidia Bărbulescu.

Mai multe articole despre:
Constituţie magistraţi salarii pensii CSM legi