MENIU

Liderii UE s-au reunit la Bruxelles pentru a-l susţine pe Barroso şi a oferi garanţii Irlandei

Foto: lowcarboneconomy.com

Liderii din UE s-au reunit joi şi vineri pentru a susţine un al doilea mandat pentru Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene şi pentru a acorda Irlandei asigurările necesare în vederea organizării unui nou referendum asupra Tratatului de la Lisabona.

Cei 27 sunt dispuşi să-i ofere un nou mandat de cinci ani lui Barroso, un conservator în vârstă de 53 de ani. Dacă unii, mai ales Franţa, i-au reproşat fostului premier portughez că a reacţionat tardiv în faţa crizei economice, el rămâne singurul candidat declarat şi simbolizează stabilitatea dintr-o UE zguduită de criza economică şi aflată în tranziţie instituţională.

Barroso ar trebui deci să obţină la summit susţinerea politică din partea Celor 27, preambul pentru realegerea sa oficială. Ea ar putea interveni la jumătatea lunii iulie, dacă noul Parlament European - unde alianţele politice nu au fost încă formate - va face acest lucru de la şedinţa inaugurală.

Chiar şi Parisul pare doritor să menţină un astfel de calendar, după ce iniţial dorea să aştepte, pentru a afla care este soarta Tratatului de la Lisabona, ce va fi supus unui nou referendum în Irlanda în septembrie.
Pentru a avea toate şansele de a obţine un "da" de la irlandezi, liderii europeni doresc să îi asigure la summit, într-un document constrângător juridic, că el nu le va afecta neutralitatea militară sau interzicerea avortului.

În Marea Britanie, slăbiciunea lui Gordon Brown favorizează însă euroscepticii, care ar putea pune sub semnul întrebării ratificarea tratatului, iar în Cehia, euroscepticul preşedinte Vaclav Klaus ar putea întârzia şi mai mult semnarea textului, necesară pentru ratificare. Tratatul trebuie ratificat de toţi membrii UE, pentru a intra în vigoare.

Consiliul European care a avut loc la Bruxelles în 18 - 19 iunie a fost unul neobişnuit, consideră o analiză a Centrului Român de Politici Europene şi finanţat de Fundaţia Soros.

Mai multe articole despre:
UE Bruxelles Barroso Consiliul European