MENIU

Liderii europeni vor curse charter finanţate de UE pentru expulzarea imigranţilor ilegali

Foto: zf.ro

Liderii europeni intenţionează să ceară, vineri, înfiinţarea unor curse charter finanţate de UE pentru expulzarea imigranţilor ilegali, dar Comisia Europeană şi unele state au încă rezerve.

Propunerea este înscrisă într-un proiect de text final al summitului UE de la Bruxelles. Documentul cere "examinarea posibilităţii unor curse charter regulate, finanţate de FRONTEX", agenţia europeană pentru securitatea frontierelor externe ale UE, sau a unor "curse comune".

Textul este însă dezbătut în continuare, pentru că formularea generală a pasajului consacrat imigraţiei este considerat "prea represiv" de către unele delegaţii şi ar trebui modificat, a spus un diplomat.

Propunerea privitoare la cursele charter este inspirată dintr-o cerere franceză, susţinută de Italia. Franţa şi Marea Britanie au organizat o cursă comună în octombrie pentru a duce la Kabul trei afgani expulzaţi de Franţa şi 24 expulzaţi de britanici.

Ministrul francez al imigraţiei, Eric Besson, a spus recent că vrea înfiinţarea unor curse comune "sub patronaj european" pentru a-i trimite pe imigranţii ilegali în ţările de origine.

Mai multe articole despre:
Bruxelles summit Uniunea Europeană charter