MENIU

Libertatea politică în lume a înregistrat un declin în 2008, potrivit raportului Freedom House

Foto: latimes.com

Libertatea politică a înregistrat un declin în 2008, pentru al treilea an consecutiv, Rusia şi Grecia ocupând poziţii inferioare celor din 2007, din cauza incidentelor politice, în timp ce Irakul şi Malaysia au urcat în clasament datorită pluralismului, potrivit Freedom House.

Rusia, criticată pentru alegerile care nu au fost "nici libere, nici corecte", se află în fruntea curentului negativ, afirmă Freedom House, în raportul său anual.

Poziţia Greciei a fost afectată de revoltele din luna decembrie, dar şi de "incapacitatea" guvernului de a le controla, potrivit raportului prezentat într-o conferinţă de presă organizată la Taipei.

La polul opus, Irakul, confruntat cu ani de conflicte, a înregistrat unele progrese datorită ameliorării securităţii şi a unei mai ample implicări politice a sunniţilor. Malaysia a primit şi ea o notă mai bună, în urma rezultatelor înregistrate de opoziţie la alegerile naţionale.

Freedom House a prezentat raportul la Taipei, deoarece consideră Taiwanul o regiune liberă din Asia, unde vrea să aibă un impact, potrivit organizatorilor conferinţei.

Cele 89 de state sau regiuni "libere" ale lumii le-au depăşit ca număr pe cele calificate ca "nefiind libere" (42), însă drepturile politice şi libertăţile civile au avut de suferit în general, pentru că guvernele au încercat să copieze revoluţii antiautoritariste după modelul revoluţiilor de diverse culori, potrivit Freedom House.

"Deşi regresele înregistrate în anul 2008 nu au fost substanţiale în majoritatea ţărilor, acestea au fost numeroase şi au afectat majoritatea regiunilor", se arată în raport, care a citat 34 de regrese şi 14 progrese.

Finlanda este pe primul loc pe lista celor 193 de ţări şi regiuni evaluate, iar Coreea de Nord se află pe ultima poziţie, la fel ca anul trecut.

Şi China ocupă o poziţie joasă pe listă pentru că, în loc să îmbunătăţească situaţia drepturilor omului şi democraţia în perspectiva Jocurilor Olimpice, a organizat un "spectacol totalitar", potrivit raportului asupra anului 2008.

Criza financiară globală ameninţă libertăţile politice şi civile în zone "fără instituţii democratice" şi "supape de securitate" care să reducă riscul apariţiei conflictelor, a avertizat Christopher Walker, directorul pentru cercetări al Freedom House. "Criza financiară se va intensifica în timp", a spus el, la Taipei. "Anul 2009 va fi chiar o provocare în acest sens", a subliniat el.
Mai multe articole despre:
Rusia Irak Raport Grecia conflicte freedom house Malaysia