MENIU

Liberalul Mihai Ghimpu a fost ales şef al parlamentului din Republica Moldova

Foto: voceabasarabiei.net

Liberalul Mihai Ghimpu a fost ales la conducerea parlamentului din Republica Moldova. Alegerea lui Mihai Ghimpu a fost făcută în absenţa comuniştilor

Toate grupurile de parlamentare din noul Parlament de la Chişinău, cu excepţia comuniştilor,  au propus candidatura liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului.

Vlad Filat a declarat că Mihai Ghimpu s-a "ghidat în activitatea sa pe principii şi valori", ceea ce justifică propunerea de a fi ales preşedinte al Parlamentului. Ghimpu şi că "este capabil să ducă ţara spre integrarea în UE".

Comuniştii au părăsit vineri dimineaţă şedinţa constitutivă a Parlamentului numai cu deputaţii din cele patru partide care au format Alianţa pentru Integrare Europeană.

Lucrările Parlamentului au fost conduse iniţial de Ioan Calin, decanul de vârstă, care a anunţat închiderea şedinţei după ce liderii celor patru grupuri parlamentare ale AIE au citit protocoalele de constituire a acestora.

Anterior, deputata PCRM Maria Postoico ceruse întreruperea şedinţei Parlamentului şi amânarea ei până la 4 septembrie, motivând că este nevoie de acest răgaz pentru a se forma grupurile parlamentare şi a se negocia cu celelalte partide nominalizările pentru cele trei funcţii-cheie în stat - preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului, premier.

Deputaţii comunişti au părăsit sala, iar la tribună a urcat liderul PLDM, Vlad Filat, care a anunţat că Parlamentul va continua şedinţa cu deputaţii din AIE. În aceste condiţii, conducerea şedinţei a fost preluată de Ion Hadârcă, decan de vârstă al AIE, vicepreşedinte al primului Parlament al R. Moldova şi unul dintre liderii mişcării naţionale de la începutul anilor '90.

Mai multe articole despre:
Chişinău Republica Moldova Vlad Filat