MENIU

Liberalii au depus, la Senat, moţiunea simplă pe Apărare

Foto: mapn.ro

Moţiunea simplă, cu titlul "Demnitatea Armatei, călcată în picioare de ministrul 0,2%", iniţiată de liberalii care cer demisia ministrului Apărării, Mihai Stănişoară, şi adoptarea de măsuri în domeniu, a fost depusă, miercuri dimineaţă, la Senat, fiind semnată de 37 de senatori PNL şi UDMR.

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, a anunţat, miercuri, în plen, depunerea moţiunii simple pe Apărare, susţinând că textul a fost îmbunătăţit în urma intervenţiilor pe subiect ale liderului PSD Mircea Geoană, cu referire la motivele invocate de acesta pentru renunţarea la funcţia din CSAT.

"Textul moţiunii a fost revizuit şi urmare a intervenţiilor pe care dvs, domnule preşedinte al Senatului, le-aţi avut, cât se poate de pertinente, care ne-au ajutat la întocmirea textului. Prin urmare, nu vedem de ce această moţiune nu ar avea şanse să fie adoptată", a comentat Haşotti, cu referire la intervenţiile lui Mircea Geoană pe tema Armatei.

George Scutaru, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, spune că "ministrul 0,2%" face referire la cota de notorietate de care s-ar bucura Mihai Stănişoară, potrivit unui sondaj de opinie recent.

Moţiunea iniţiată de liberali se referă la problemele personalului din MApN, scăderea veniturilor militarilor, în urma efectelor bugetare, şi la incoerenţa în gestionarea programelor de înzestrare strategică.

Pe lângă demisia lui Stănişoară, liberalii cer reevaluarea programelor strategice, în speţă renunţarea la cumpărarea de corvete, şi adoptarea măcar a unui program pentru forţele terestre.

În moţiune se mai cere ca soldaţii şi gradaţii voluntari să poată rămâne în armată până la 45 de ani, faţă de 40 de ani, în prezent.

De asemenea, se mai solicită o rectificare bugetară pentru ca militarii să îşi poată primi sporurile ca până acum.

Biroul Permanent al Senatului a hotărât, miercuri, ca moţiunea simplă pe Apărare să fie dezbătută luni, 15 iunie, în Plenul Senatului, între orele 19:00 şi 20:00.

Timpul de dezbatere pentru fiecare partid a fost stabilit la 27 minute pentru PD-L, 26 minute pentru PSD+PC, 15 pentru minute PNL şi 5 minute pentru UDMR, a anunţat chestorul Biroului Permanent, democrat-liberalul Constantin Dumitru.

Mai multe articole despre:
PNL armata moţiune Mihai Stănişoară