MENIU

Letonia a ratat o tranşă de 200 milioane euro de la FMI pentru că nu şi-a rectificat bugetul

Foto: la.lv

Letonia a pierdut, în martie, o tranşă de 200 milioane euro din pachetul financiar de 7,5 miliarde euro negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), deoarece nu a reuşit să-şi rectifice bugetul, a declarat, joi, premierul leton, Valdis Dombrovskis.

"Este vorba de o plată de la FMI pentru luna martie, însă fostul guvern nu a pregătit amendamentele bugetare aferente. Suma se ridica la 200 milioane euro", a spus premierul leton ziarului Dienas bizness.

El a adăugat că următoarea plată majoră este de la Comisia Europeană şi are o valoare de un miliard de euro.

Decizia FMI sugerează că Letonia nu va primi concesii şi că instituţia vrea ca guvernul de la Riga să se conformeze termenilor din pachetul de finanţare negociat după ce economia letonă a fost afectată de recesiune şi a trebuit să-şi salveze o bancă cheie.

"Lucrul principal pe care trebuie să-l înţelegem este că FMI a spus clar că nu este pregătit să finanţeze un deficit bugetar mai mare decât cel planificat", a mai spus premierul leton, care a precizat că Letonia trebuie să-şi păstreze deficitul bugetar în jurul a 5% din PIB, în loc de 7% cât ar fi dorit.

Dombrovskis, care a preluat şefia guvernului în martie, a declarat că trebuie să se asigure că amendamentele bugetare vor fi aprobate până la mijlocul lunii iunie, pentru ca următoarele tranşe să fie plătite.

Mai multe articole despre:
buget rectificare Letonia FMI împrumut pierdere tranşă