MENIU

Legenda spune că apele Cascadei Miresei îi spun unei femei dacă se va mărita

Foto: RTV
Legenda spune că la această cascadă, apele înspumate le vor spune fetelor care le este ursitul

De mii de ani, apa se prăvăleşte zgomotoasă de pe stâncile abrupte. Şi de sute de ani, o însoţeşte o legendă. Este povestea Cascadei Nemeşi, din Munţii Apuseni, sau Cascada Miresei, cum i se spune prin partea locului. Iar oamenii şoptesc că apa ce îşi bate calea printre pietrele îmbrăcate în muşchi poate schimba viaţa unei femei.

Ca să ajungi la cascadă trebuie să îţi faci drum prin satul Nemeşi, din comuna Vidra, un sat în care timpul parcă a uitat să vremuiască.

Cum se arată soarele printre coame de munţi, oamenii ies şi trebăluiesc liniştiţi prin grădini, în liniştea spartă doar de sunetul înfundat al apei şi de nechezatul cailor care pasc liniştiţi pe deal.

Localnicii sunt mândri de cascada lor şi îţi spun poveşti de tot felul. Drumul din sat până la cascadă nu ia nici măcar 10 minute, dar e de ajuns să te fure priveliştea. Te opreşti din mers, ca să admiri câteva momente un loc ce parcă nu s-a schimbat de la facerea lumii.

După ce se prăbuşesc în adâncurile peşterii, apele ies din nou la lumină, pe o pantă moale, cam 150 de metri, apoi se reped peste un prag şi cad năvalnice.

Legenda spune că la această cascadă, apele înspumate le vor spune fetelor care le este ursitul. Dacă bărbatul îşi stropeşte iubita cu apă, îi va deveni soţ până la sfârşitul anului. Dacă nu, mireasa va rămâne singură pe vecie.

Mai multe articole despre:
Munţii Apuseni realitatea all inclusive