MENIU

Legea unică a salarizării şi Legea privind reorganizarea agenţiilor, publicate în Monitorul Oficial

Foto: epitesti.ro

Legea salarizării unitare în sistemul bugetar şi Legea care se referă la reorganizarea agenţiilor guvernamentale şi prevede acordarea unor zile de concediu fără plată bugetarilor au fost publicate, pe 9 noiembrie, în Monitorul Oficial, odată cu decretele de promulgare semnate de preşedintele Traian Băsescu.

Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament pe cele două acte normative, dar aplicarea lor a fost întârziată de contestaţiile depuse la Curtea Constituţională de reprezentanţii opoziţiei. Ambele legi sunt impuse de Acordul cu FMI şi reprezintă condiţii pentru virarea celei de-a treia tranşe din împrumutul contractat de România de la instituţiile financiare internaţionale.

Cele două Legi prevăd acordarea de zile de concediu fără plată bugetarilor, până la finele anului, şi reorganizarea agenţiilor şi autorităţilor guvernamentale, fie prin comasare, fie prin desfiinţare. Zilele de concediu fără plată pot fi acordate în lunile noiembrie şi decembrie, după promulgarea Legii privind reorganizarea unor instituţii publice, reducându-se numărul acestora proporţional cu timpul rămas până la finalul anului, a declarat secretarul de stat Mihai Şeitan.

În ceea ce priveşte reorganizarea agenţiilor guvernamentale, Şeitan a declarat că trebuie modificate actele normative privind organizarea fiecărei instituţii în parte. Unele dintre aceste acte normative sunt Hotărâri de Guvern şi pot fi modificate de Cabinetul demis tot prin HG, dar majoritatea sunt Legi, iar pentru acestea din urmă trebuie găsită o formulă juridică. 

Un Guvern demis poate emite doar Hotărâri de Guvern, neavând posibilitatea de a adopta Ordonanţe sau de aproba proiecte de Lege.