MENIU

Legea falimentului personal, posibilă soluţie pentru românii datornici. Ar trebui introdusă o asemenea lege?

Foto: shutterstock.com

România are nevoie de o lege a falimentului persoanelor fizice, ca măsură de protecţie împotriva executărilor silite, spun practicienii în insolvenţă, îngrijoraţi de estimările alarmante cu privire la evoluţia numărului şomerilor. O astfel de lege ar permite românilor care nu-şi mai pot plăti datoriile la bănci, din cauza conjuncturii economice nefavorabile, să intre sub protecţia tribunalului.

Băncile nu vor mai putea astfel să îi execute silit, iar datoriile vor putea fi reeşalonate pe o perioadă de câţiva ani. Să presupunem că o familie avea, în 2008, un venit total de 6.000 de lei pe lună, din care aproximativ 40 de procente se duceau către întreţinerea familiei, iar cu restul se plăteau rate la casă, la maşină şi la aparatura electrocasnică.

Deprecierea leului a făcut ca aceeaşi sumă să valoreze astăzi cu 30% mai puţin. Se adaugă efectul inflaţiei şi creşterea explozivă a dobânzilor la credite. Ce se întâmplă dacă unul sau toţi membrii familiei respective rămân fără locuri de muncă? Situaţia poate deveni realitate pentru mulţi români, în condiţiile în care ministrul Muncii a estimat că, la finele acestui an, vor fi înregistraţi peste 800.000 de şomeri. România, Ungaria şi Bulgaria sunt singurele ţări din estul Europei care nu au o lege a falimentului personal.

Citeşte mai mult