MENIU

Legea drepturilor de autor va fi modificată, potrivit unui proiect al Ministerului Culturii

Foto: muzica.phg.ro

Legea drepturilor de autor va suferi modificări, potrivit unui proiect iniţiat de Ministerul Culturii, însă deţinătorii de proprietate intelectuală susţin că nu actul normativ în sine reprezintă o problemă, ci modul său de aplicare.

Conform proiectului de lege, care are termen de prezentare în guvern luna aprilie 2009, bibliotecile aparţinând instituţiilor de învăţământ preuniversitar nu vor mai fi obligate să plătească drepturi de autor. De asemenea, pentru retransmiterea prin cablu a programelor de televiziune cu transmitere obligatorie vor trebui plătite drepturi de autor, iar în privinţa negocierilor libere dintre utilizatori şi titularii de drepturi nu vor mai exista limite de niciun fel.

În opinia muzicianului Florin Chilian, adevărata prioritate nu o reprezintă legea în sine, ci modul în care se aplică aceasta, care, în prezent, este în suferinţă, în detrimentul deţinătorilor de drepturi de autor. "Până să modifice legi, domnul Paleologu ar trebui să verifice ce s-a întâmplat în cadrul ministerului şi cum s-au cheltuit banii în trecut. Nu Legea drepturilor de autor este problema, ci aplicarea fermă a ei", a comentat, pentru NewsIn, Chilian, care se judecă şi acum cu Ministerul Culturii după ce instituţia a folosit, fără acordul autorului, piesa "Zece".

Voci din rândul producătorilor de fonograme consideră, la rândul lor, că Ministerul Culturii ar trebui să-şi concentreze atenţia şi pe alte acte normative. "Ar face mai bine să anuleze porcăria aprobată acum doi ani, când s-a interzis comercializarea CD-urilor la tarabe şi alte spaţii deschise. Acum, cele mai multe CD-uri se vând prin intermediul hipermaket-urilor, care impun o mulţime de condiţii şi percep multe taxe, lucru care a făcut ca, după aprobarea acelei decizii a Ministerului, numărul de CD-uri vândute să scadă la jumătate", a declarat managerul casei de discuri RBA, Radu Baron.

Legea drepturilor de autor a intrat in vigoare în 1996.