MENIU

Laszlo Borbely spune că s-a implicat în cazul repatrierii cadavrul românului ucis în Bolivia

Foto: NewsIn

Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, Borbely Laszlo, a declarat, joi, la Târgu Mureş, că s-a implicat în problema repatrierii trupului lui Magyarosi Arpad, care a fost ucis de forţele de ordine din Bolivia.

"M-am implicat în ultimele zile, în calitatea mea de preşedinte al Comisiei de Politică Externă, în problema repatrierii lui  Magyarosi Arpad, cetăţean român, din Bolivia", a declarat Borbely.

Politicianul a spus că nu cunoaşte toate detaliile şi circumstanţele în care a murit Magyarosi Arpad şi a fost arestat Toaso Elod, însă consideră implicarea lui drept o obligaţie. "Evident m-am interesat la Ministerul de Externe, la Ambasada României din Budapesta - şi chiar azi am vorbit cu ambasadoarea României la Budapesta, pentru că, deoarece nu sunt ambasade ale României şi Ungariei în Bolivia, din partea ungară a fost însărcinat ambasadorul ungar din Buenos Aires şi un alt diplomat care se află în Bolivia şi partea română le-a cerut ajutorul - şi a fost oferit de partea maghiară - să reprezinte şi interesele României. În acest sens a fost trimisă şi o adresă. Nu intru în detalii pentru că nu  ştim detaliile şi sper să se afle cât mai curând deoarece autorităţile din Bolivia sunt destul de reticente, nu dau prea multe informaţii", a afirmat Borbely.

El speră ca trupul lui Magyarosi să fie repatriat cât mai repede, acolo unde doreşte familia. "Oricum este regretabil ce s-a întâmplat şi în continuare voi fi implicat, în această calitate de preşedinte al Comisiei de Politică Externă. Familia decide, se pare că mai întâi la Budapesta. Ambasadoarea a vorbit zilele acestea de mai multe ori cu mama lui Magyarosi şi familia va decide unde va fi dus el", a precizat deputatul.

Bunica şi unchiul lui Magyarosi care trăiesc în Sovata au spus că nu cunosc foarte multe detalii despre ceea ce s-a întâmplat cu nepotul lor. Unchiul Toth Janos a spus că sora lui l-a rugat să o ajute cu strângerea banilor pentru repatriere, însă el nu are cum să o ajute. Acesta a mai afirmat că între el şi sora lui există anumite "divergenţe de natură politică" şi chiar susţine că lipsa de educaţie a mamei l-ar fi împins pe Arpad către extremism.

În schimb, mai multe grupuri de tineri, foşti colegi atât din Târgu Mureş, cât şi din Sovata, au început să strângă bani. Potrivit unor surse neoficiale, ar fi necesară o mare sumă de bani pentru repatriere, peste 100.000 de dolari.

Noul ministru de Externe al Ungariei, Peter Balazs, a declarat marţi că ţara sa va oferi asistenţă României pentru aducerea în ţară a corpului neînsufleţit al românului Arpad Magyarosi, ucis de forţele din Bolivia, relatează MTI, citat de Budapesta Times.

"Ne-am oferit să ajutăm la repatrierea cadavrului", a spus el, adăugând că şi Crucea Roşie îşi va oferi asistenţa. Consulul onorific al Ungariei în La Paz a declarat că l-a vizitat pe Elod Toaso, un ungur închis fiind suspectat de conspiraţie cu teroriştii. Toaso a fost arestat în timpul unei operaţuiuni a poliţiei, care, potrivit autorităţilor, a dejucat un plan de asasinare a preşedintelui Evo Morales.

Ministrul ungar de Externe a declarat marţi că nu se ştie care este exact implicarea cetăţenilor ungari în incidentul din Bolivia. "Nu ştim cum au fost victimele folosite ca modalitate de a se obţine ceva, până la ce punct este posibil să fi fost ţintele unor manevre politice interne", a declarat el.

Un cetăţean ungar, Eduardo Rozsa Flores, un român, Arpad Magyarosi, şi un irlandez, Michael Marton Dwyer, au fost împuşcaţi mortal de forţele boliviene. Flores a fost înmormântat în Santa Cruz vineri, iar cadavrul lui Magyarosi va fi adus acasă.

Ministerul român de Externe a anunţat marţi că a obţinut confirmarea oficială că persoana ucisă săptămâna trecută într-o operaţiune care ar fi permis dejucarea unui atentat la viaţa preşedintelui bolivian Evo Morales era cetăţean român.

Ministerul a informat că Ambasada României de la Lima (Peru), care gestionează relaţia cu Bolivia, a solicitat încă de la data de 18 aprilie 2009 autorităţilor boliviene clarificări privind circumstanţele în care s-a produs evenimentul. De asemenea, Ambasada a solicitat să fie informată dacă cetăţeanul respectiv a fost înhumat pe plan local sau nu.

Potrivit MAE, până în acest moment nu a fost primit niciun răspuns oficial privind aceste elemente din partea autorităţilor boliviene. Cu toate acestea, presa străină a scris luni că Árpád Magyarosi a fost îngropat în Bolivia.

Direcţia Generală Afaceri Consulare a MAE este în contact cu familia cetăţeanului român, aflată în Ungaria, şi acţionează pentru identificarea soluţiilor în vederea repatrierii corpului neînsufleţit.

Mai multe articole despre:
Bolivia Laszlo Borbely ucis Evo Morales