MENIU

La Ministerul Sănătăţii s-a reunit joi dimineaţă comitetul de criză

Foto: RTV
Streinu Cercel: Sistemul medical poate gestiona astfel de situaţii

Autorităţile medicale din România sunt în alertă după apariţia virusului A(H1N1). La Ministerul Sănătăţii s-a reunit joi dimineaţă comitetul de criză, unde s-au purtat discuţii cu specialişti în epidemiologie.

"Riscul de transmitere e minimal. Transmiterea se face în primele zile ale bolii şi nu spre sfârşit când anticorpii îşi fac treaba. Când se dezvoltă o boală febrilă, pacientul este sfătuit să stea acasă, să se izoleze şi să cheme medicul de familie", a declarat joi, Adrian Cercel, directorul ştiinţific al Institutului Matei Balş.

Virusul A (H1N1) a fost identificat la o persoană din Bucureşti. Este vorba de o femeie de 30 de ani care s-a întors pe 23 mai de la New York şi a fost internată la Institutul Matei Balş. Se pare că femeia a intrat deja în contact cu aproximativ 40 de persoane.

Potrivit consilierului ministrului Sănătăţii, specialistul în boli infecţioase Geza Molnar, virusul noii gripe se elimină în primele două sau trei zile de la infectare. "Femeia a avut primele simptome pe 24 mai, iar azi (miercuri - n.r.) s-au împlinit trei zile. Pacienta se simte acum foarte bine, starea febrilă a trecut şi se poate continua supravegherea ei la domiciliu", a precizat Molnar.

"99% este sigur că avem de-a face cu primul caz de îmbolnăvire din România. Din punct de vedere epidemiologic, nu trebuie luate măsuri suplimentare, în afara celor legate de membrii familiei şi de persoanele cu care a intrat în contact", a spus Ion Bazac.