MENIU

La ce metode apelau profesorii supraveghetori, la Bac 2015: păcăleau camerele video pentru şpagă

<p>BAC 2015. Ce metode de copiat preferă elevii</p>

În timp ce Corpul de Control al Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECȘ) verifica situația gravă de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, județul Bihor - unde s-a descoperit că profesorii supraveghetori au ajutat peste 40 de elevi să copieze - un alt elev a povestit, pentru „Evenimentul zilei”, cum s-au fraudat examenele, chiar în fața camerelor de luat vederi.

Un tânăr de 18 ani, „Excess” (identitate pe care și-a atribuit-o singur – „pe motiv că „există exces la Bac”), care a participat la sesiunea de anul acesta a Bacalaureatului, a explicat la ce „șmecherii” au apelat unii dascăli pentru a nu putea fi filmați.

Profesorii au încasat câte 50 de lei de la elevi pentru a le oferi subiectele „pe tavă”. Sau, mai concret, pe ciornă. Înaintea examenului la matematică, atât colegi de ai lui „Excess”, cât și alți candidați de la Liceul „Vasile Conta” erau invitați, de către un elev, „să dea un ban” pentru profesori. Taxa era de 50 de lei. Cel care strângea șpaga, nota numele candidaților. În sala de examen, profesorii supraveghetori aveau lista cu elevii. În dreptul fiecărui elev care „a cotizat”, se trecea un punct, cu pixul, după ce li se cerea buletinul.

După ce venea tehnicianul să verifice camerele și se împărțeau subiectele, „cam la jumătate de oră”, elevul cotizant cerea o ciornă. Atunci, intra în acțiune profesorul: mergea către elev cu un teanc de ciorne. Însă, îi oferea o pagină de sub acel teanc, nu de deasupra. De fapt, era o hârtie pe care erau scrise subiectele rezolvate. „Era o operațiune rapidă. Profesorul știa unde este amplasată camera de luat vederi care bate în acea zonă și se așeza cu spatele la ea”, a explicat „Excess”.

La un interval de câteva zeci de minute, un alt elev cerea ciornă. Ca la un semn, cel care primise subiectele, cerea și el. Atunci, profesorul trecea pe la cel căruia îi lăsase subiectele, îi lăsa o ciornă albă, de deasupra teancului, o lua pe cea cu subiectele, o punea sub teanc, și o pasa celuilalt. „Într-o oră și jumătate a împărțit rezolvările subiectelor la toți”, a explicat tânărul.