MENIU

Kovesi vrea înfiinţarea unui secretariat tehnic al Summit-ului Procurorilor Generali la Bucureşti

FOTO: NewsIn

Procurorul general, Laura Kovesi, a declarat, marţi, că procurorii generali sunt într-o poziţie dificilă, din prisma raporturilor cu puterea executivă şi cu puterea legislativă, şi a propus înfiinţarea la Bucureşti a unui secretariat tehnic al Summit-ului Mondial al Procurorilor Generali.

"Credem în necesitatea unui asemenea for internaţional şi vă propunem un prim pas spre instituţionalizarea lui - înfiinţarea unui secretariat tehnic al Summit-ului la Bucureşti", a declarat procurorul general al României.

Kovesi a vorbit şi despre raporturile cu puterea executivă şi cu puterea legislativă. "Procurori generali sunt intr-o ipostază dificilă. Ei se află în raporturi complexe cu puterea executivă, pentru realizarea politicii penale a statului, şi cu puterea legislativă, pentru actualizarea legislaţiei. Aceeaşi complexitate a raporturilor este prezentă şi în relaţia cu mass-media, pentru a informa corect asupra unor fapte şi evenimente de interes public, dar şi cu propriul sistem, pe care trebuie să-l direcţioneze spre realizarea funcţiei sale fundamentale", a declarat procurorul general în discursul de deschidere  al Summit-ului.

Procurorul general a mai spus că este necesară obţinerea încrederii publice în justiţie. "Un stat în care justiţia nu se bucură de încrederea publicului are enorme probleme în a face legătura între deciziile luate şi practica vieţii de zi cu zi. Neîncredere în justiţie este un factor agravant pentru eficienţa acesteia. Oamenii sunt tentaţi şă-şi rezolve conflictele şi tensiunile prin soluţii care amână, de fapt, rezolvarea situaţiilor care le-au generat", a explicxat procurorul general.

România găzduieşte, în intervalul 23 - 25 martie, cel de-al treilea summit mondial al procurorilor generali, la care participă aproximativ 330 de invitaţi din peste 100 de ţări, plus 16 organizaţii internaţionale, informează Ministerul Public.

Tema acestei întâlniri este "Procurorul General - pilon al sistemului contemporan de justiţie penală" şi analizează probleme precum "rolul procurorului general în consolidarea încrederii publice în sistemul justiţiei penale, independenţa investigativă a procurorilor şi managementul eficient al provocărilor ridicate de tendinţele criminalităţii vor fi analizate şi se vor identifica soluţii pentru un act de justiţie eficient".

Mai multe articole despre:
Bucureşti summit Procurorul general Laura Kovesi