MENIU

Kovesi spune că Ministerul Public a decis trimiterea angajaţilor în concediu fără plată

<descriere>

Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a declarat la ieşirea de la discuţiile cu ceilalţi reprezentanţi din justiţie, că Ministerul Public a decis reducerea cheltuielilor de personal aşa cum prevede legea, urmând ca fiecare angajat să aibă pe lună 3 zile şi 2 ore de concediu fără plată.

Kovesi a spus că fiecare conducere a unităţilor de parchet va decide modul de punere în aplicare a acestor dispoziţii şi zilele în care va fi acordat concediul fără plată, astfel încât să nu fie afectată activitatea parchetelor.

Procurorul general, şeful CSM şi conducerile Ministerului Justiţiei şi instanţei supreme s-au întâlnit, marţi, la Consiliu, pentru a stabili cum vor aplica legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, prin care a se impune concediul fără plată pentru bugetari.

Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi. a propus, joi, 12 noiembrie, în Plenul CSM, această întâlnire, pentru a găsi o soluţie de aplicare în sistem a legii privind reorganizarea unor instituţii publice. Kovesi a spus că, la nivelul Ministerului Public, s-a propus varianta în care fiecare angajat să-şi ia când vrea acele zile libere fără plată. \"Noi am redus cei 15, 5 % la rectificare, în mod normal, n-ar mai trebui să dăm aceste zile libere, am făcut adresă la Finanţe şi am notificat acest lucru. Neoficial ni s-a comunicat că este o lege care a intrat în vigoare şi că va trebui să o respectăm. Dacă am fi în situaţia să reducem din nou acel 15%, s-ar reduce de două ori\", a explicat Kovesi.

Procurorul general a adăugat că \"iar ajungem în situaţia că unii plătim şi unii nu, de asta era bine să se ia o decizie comună. Problema iarăşi va fi că dacă noi nu dăm cele patru zile libere şi judecătorii iau aceste zile libere\".

Judecătorul Dan Lupaşcu, membru CSM, a explicat că e necesar să fie analizat modul în care se poate aplica articolul 10, alineatul 3 din Legea reorganizării unor instituţii. Judecătorul a adăugat că trebuie stabilit clar cine decide aplicarea acestei legi.

Preşedintele ÎCCj, Lidia Bărbulescu, a sugerat că ar trebui avut în vedere şi numărul posturile vacante de la nivelul instanţelor, care ar arăta că se face această economie de 15% şi nu ar mai fi nevoie de concediu fără plată.

Preşedintele instanţei supreme a mai spus că o altă măsură ar fi reducerea programul de lucru cu câteva ore.

Astfel, angajaţii din instanţe şi parchete vor intra în concediu fără plată o anumită perioadă de timp, care va fi stabilită de conducătorii fiecărei instituţii în parte, cu acordul salariaţilor şi al magistraţilor.

\"S-a stabilit că este necesar ca măsurile concrete să fie stabilite de conducătorii fiecărui parchet sau instanţă în parte, cu acordul salariatului ori a magistratului după caz. Măsura se impune a fi luată de către conducătorii fiecărei instanţe ori parchet în parte, raportat la specificul  activităţii  fiecărei instituţii, astfel încât să nu fie prejudiciat mersul anchetelor în cazul parchetelor, şi să nu fie încălcate principiile repartizării aleatorii a cauzelor, a continuităţii,  pe care se bazează activitatea instanţelor\", mai arat[ CSM ]ntr/un comunicat.

La capitolul 10 din lege, se prevede că, în vederea încadrării în constrângerile bugetare determinate de situaţia de criză economică, în perioada octombrie-decembrie 2009, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare, au bligaţia de a diminua cheltuielile de personal, în medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre următoarele măsuri: să acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia, zile libere fără plată pentru o perioadă de până la 10 zile lucrătoare; să reducă programul de lucru; să dispună o măsură ce combină alternativele prevăzute la lit. a) şi b); altă măsură cu efect echivalent.