MENIU

Justiţia americană va stabili în zilele următoare soarta lui Necolaiciuc

Foto: REALITATEA.NET

Justiţia americană va stabili în următoarele zile dacă Mihai Necolaiciuc va fi extrădat sau doar expulzat din Statele Unite. Pentru moment, autorităţile americane nu vor să ofere alte informaţii cu privire la scoaterea din Statele Unite a fostului director al CFR, acuzat de o fraudă de peste 27 de milioane de euro.

Cazul Mihai Necolaiciuc a creat o dilemă legală româno-americană. Arestarea lui în Florida, miercuri, pentru încălcarea legii imigraţiei, îl va aduce în faţa unui judecător care poate decide sau nu deportarea, o acţiune ce se derulează independent de procedura Interpolului.

Vineri la prânz, oficialităţile americane ne-au reconfirmat că Mihai Necolaiciuc a fost găsit ilegal pe teritoriul Statelor Unite, ceea ce înseamnă, conform legii, fie că a avut o viză expirată, ori, şi mai interesant, fie că a intrat fraudulos în America. Acuzaţiile precise precum şi locul de detenţie ale lui Necolaiciuc rămân însă sub tăcere, conform politicilor acestui stat.

O altă autoritatea cu rol crucial în acest caz este Departamentul de Justiţie, care, cum se ştie, a fost deja contactat în privinţa extrădării încă de anul trecut, fără ca procedurile să se declanşeze, însă. Cauza rămâne încă un mister. Între timp, consulul României la Washington, Mihaela Deaconu, l-a găsit pe Mihai Necolaiciuc, după cum ne-au informat vineri reprezentanţii consulatului. Motivul: pentru a-i reaminti drepturile pe teritoriul Statelor Unite, conform convenţiei de la Viena. Consulatul nu i-a oferit, însă, şi un avocat lui Mihai Necolaiciuc, aceasta nefiind atribuţie de serviciu.

Mai multe articole despre:
extrădare expulzare Washington Mihai Necolaiciuc