MENIU

Juriul UNITER, acuzat că nu a văzut niciun spectacol propus de Teatrul Naţional din Sibiu

Foto: cotidianul.ro

Directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, se declară surprins de faptul că spectacolele instituţiei sale nu a avut nicio nominalizare la Premiile UNITER 2009. De asemenea, acesta susţine că membrii juriului nu au fost prezenţi în 2008 la nicio reprezentaţie a teatrului sibian.

Directorul teatrului sibian a făcut sesizare în acest sens, însă nu a primit nicio explicaţie de la juriu sau de la preşedintele UNITER, Ion Caramitru. Cu toate acestea, Constantin Chiriac spune că Teatrul Radu Stanca nu se va retrage de la premiile UNITER.

Chiriac este de părere că premiile UNITER au fost mereu un prilej de scandal.

Propunerile teatrului sibian pentru premiile UNITER din acest an au fost „Lulu”, în regia lui Silviu Purcărete, „Hamlet”, piesă montată de Radu Alexandru Nica, şi „Copilul rece”, în regia lui István Szabo.

„Dacă anul trecut am luat premiu, poate s-au gândit că anul acesta să ofere premii altor teatre.”, mai spune Constantin Chiriac.

În replică, preşedintele Uniter, Ion Caramitru, care este şi director al Teatrului Naţional din Bucureşti , aduce ca argument suveranitatea şi autoritatea juriului şi dă ca exemplu teatrul pe care îl conduce, care a fost "ocolit de nominalizări" anul acesta.

Magdalena Boiangiu, membru al juriului de nominalizare, spune că afirmaţiile privind faptul că nu ar fi văzut piesele propuse de teatrul sibian sunt false. Un alt membru al juriului, criticul de teatru Victor Scoradeţ, spune că îl apreciază pe directorul teatrului sibian, însă, în acelaşi timp, îi recomandă să vadă spectacolele nominalizate, pentru a se convinge că respectivele montări merită să fie în cursa pentru premiile UNITER.

Lista nominalizărilor a fost alcătuită de un juriu format din criticii de teatru Magdalena Boiangiu, Victor Scoradeţ şi Ionuţ Sociu, iar câştigătorii vor fi anunţaţi la gala programată pe 13 aprilie, la Teatrul Naţional din Bucureşti, după votul unui alt juriu.

Gala premiilor UNITER este un program al Uniunii Teatrale din România, iniţiat de actorul Ion Caramitru, care se desfăşoară în fiecare an, începând din 1991.

Mai multe articole despre:
Sibiu teatru TNB Ion Caramitru Magdalena Boiangiu