MENIU

Jumătate dintre români trăiesc din mila statului

Foto: monitoruldevaslui.ro

Jumătate dintre români trăiesc din mila statului. Dacă adunăm tot ce oferă statul într-un an românilor asistaţi social, ajungem la sume surprinzătoare: 3 miliarde de euro numai anul trecut sau 3 la sută din PIB.

Zece milioane de români primesc ajutor de la stat. Cine plăteşte pentru ei? Cei cinci milioane de angajaţi. Plastic vorbind, orice român angajat duce în spate câte doi oameni care din diverse motive stau acasă.

Concret, asistaţii sociali sunt împărţiţi în 34 de categorii: copiii au alocaţii, persoanele cu handicap - indemnizaţii, mamele primesc ajutor pentru nou-născuţi, ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu energie termică...şi lista nu se opreşte aici.

Cei mai mulţi bani sunt acordaţi alocaţiilor pentru copii. În prezent, aproape 4 milioane de minori primesc aceşti bani lunar, cu 200 de mii mai mulţi decât anul trecut. Din bugetul statului pleacă în fiecare lună aproape 1,2 milioane  de ajutoare pentru persoanele cu handicap, cu o sută de mii mai multe decat în 2008.

Alte 560.000 de alocaţii merg lunar la familiile în care venitul pe membru este mai mic de 168 de lei. Numărul acestor familii a crescut cu 10% in ultimul an. Există, totuşi, unele ajutoare financiare care nu se mai acordă anul acesta. De exemplu: ajutoare de urgenţă, tratamentele medicale în străinătate şi ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale.

Mai multe articole despre:
români stat copii PIB alocaţii angajat asistat social