MENIU

Judecătorii din întreaga ţară şi-au întrerupt activitatea, joi, între orele 9:00 şi 12:00

Foto: RTV
Magistraţii vor cere Guvernului demiterea ministrului Justiţiei

Criză în justiţia românească. Nemulţumiţi de tăierea sporului de 50% pentru solicitare neuropsihică, magistraţii din mai multe instanţe din Bucureşti şi din ţară şi-au oprit activitatea, joi, în intervalul orar 12:00-14:00.

Începând de joi, magistraţii din toată ţara au convenit să întrerupă activitatea, zilnic, între orele 9.00 şi 12.00, până când problemele din Justiţie vor fi rezolvate.

Tot joi, în continuarea protestelor magistraţior, personalul auxiliar din cadrul Tribunalului Bucureşti a început protestele, la rândul său, în intervalul orar 12.00-14.00, asigurând o treime din activitate, respectiv urgenţele, celelalte procese fiind imposibil de reluat.

Asociaţiile magistraţilor au decis, la întâlnirea de miercuri, organizată de Uniunea Judecătorilor din România, să propună Guvernului demiterea ministrului Justiţiei, din cauza administrării proaste a sistemului judiciar şi înlocuirea sa cu un ministru care să poată rezolva problemele, potrivit preşedintelui Tribunalului Vrancea, Adrian Neacşu.

Mai mult, reprezentanţii judecătorilor din România au decis boicotarea alegerilor prezidenţiale prin neparticiparea la procesele electorale care vor urma.

"Niciun judecător din România nu va mai participa, în niciun fel, la vreo procedură prezidenţială", a spus Neacşu. "Nu este vorba doar despre salarii, ci şi despre condamnările la CEDO care nu sunt culpă 100% a judecătorilor, pentru coduri şi pentru condiţiile de lucru ale magistraţilor", a declarat, miercuri, vicepreşedintelui Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dragoş Călin.

Magistraţii sunt nemulţumiţi de faptul că Ministerul Justiţiei a decis tăierea sporului de surmenare neuropsihică şi de risc. Fără acest spor, veniturile magistraţilor s-au redus cu aproape 50%.

Marţi, Curtea de Apel Bucureşti a decis că sporurile vor fi redate doar celor care au fost părţi în procesul declanşat de magistraţi.

Citeşte şi...