MENIU

Judecătorii de la ÎCCJ vor să facă plângere penală pe numele ministrului Finanţelor

Foto: NewsIn

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor să facă plângere penală pe numele ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, pentru că acesta i-a anunţat că salariile le vor fi tăiate cu 65%, ceea ce, spun ei, ar contraveni Codului Muncii.

Judecătorii de la Instanţa Supremă spun că, dacă nu se rezolvă problema salariilor ce trebuia luate miercuri, plângerea va fi făcută pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pentru că cele 65 de procente pe care Ministerul Finanţelor vrea să le taie din salariile de la ÎCCJ reprezintă sporul de risc şi cel de confidenţialitate, trecute deja în cartea de muncă.

Pogea a trimis la ÎCCJ o adresă prin care anunţa tăierea celor 65 de procente până la sfârşitul anului, urmând ca apoi sumele restante să fie reeşalonate, potrivit OUG 71 din iunie.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa, a confirmat miercuri, că nu sunt bani pentru plata salariilor angajaţilor instituţiei, el afirmând că discută cu ministrul Finanţelor prin corespondenţă despre această problemă.

Angajaţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost anunţaţi că s-ar putea să nu îşi ia salariile, pentru că nu mai sunt bani, au declarat unii dintre aceştia, preşedintele ÎCCJ afirmând că i-a trimis ministrului Finanţelor o adresă cu privire la aceste salarii.

AMR, UNJR, preşedintele Înaltei Curţi şi reprezentanţi ai instanţelor din ţară organizează joi o conferinţă de presă la Institutul Naţional al Magistraturii, cu privire la problemele cu care se confruntă magistraţii.

Nicolae Popa a explica că judecătorii au avut, luni 6 iulie, o adunare generală spontană, în cadrul căreia s-au adus critici în legătură cu măsurile prevăzute în Ordonanţa de urgenţă nr. 71 din iunie privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Citeşte şi apelul ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, la adresa magistraţilor