MENIU

Johannis: Exclud să fiu prim-ministru în cazul victoriei lui Traian Băsescu

<descriere>
Declaraţie Johannis

Primarul Sibiului pare resemnat cu rezultatele parţiale anunţate de BEC. Klaus Johannis a anunţat că exclude posibilitatea de a fi prim-ministru dacă Biroului Electoral Central va confirma victoria lui Traian Băsescu.  Întrebat cum explică faptul că Traian Băsescu a luat un scor atât de mare la Sibiu (undeva în jur de 60%), Johannis a avut două teorii: preşedintele a avut mulţi susţinători, iar o mare parte din sibieni au vrut ca el, Johannis, să rămână primar.

Johannis a anunţat că rămâne la Sibiu dacă Traian Băsescu ajunge ia Cotroceni. \"Institutele de sondare au dat un rezultat, numărătoarea a dat un alt rezultat. Asta este! Poporul a votat. În lumina acestor rezultate nu cred că voi merge la Bucureşti\", a spus primarul Sibiului.

Întrebat ce va face dacă PNL şi PD-L vor face o alianţă, Klaus Johannis a zâmbit şi a răspuns că va fi în continuare primarul municipiului Sibiu. \"Pentru mine această etapă s-a terminat. Coaliţia PSD şi PNL a fost o construcţie bună. Nu s-a realizat prin vot, deci continuăm treaba  ca de obicei. În această confirguraţie exclud să fiu prim-ministru\", a mai declarat Johannis.

După câteva ore, a revenit cu noi declaraţii. Nu şi cu un ton, nu şi cu un mesaj diferit.  \"Sunt şi rămân în Sibiu. Pentru mine a fost o onoare să fiu cooptat cu domnii Geoană şi Antonescu. Sper că Sibiul a avut de câştigat. Cred că este bine să fim conştienţi că rezultatul unui vot trebuie acceptat ca atare, indiferent dacă asta ne-a fost opţiunea personală sau nu. Este extrem de puţin probabil să mai avem schimbări spectuculoase. Parcursul meu de posibil premier s-a încheiat. Eu rămân la Sibiu. Probabil vom avea reaşezări în plan politic, dar cred că va dura câteva zile până echipele de negocieri vor ajunge la nişte concluzii. Exit-poll-urile sunt rezultate statistice. Ceva poate fi previzionat cu o anumită marjă de eroare, iar aceasta a fost mai mare decât diferenţa dintre candidaţ\", a declarat Johannis.

Fosta propunere de premier al PNL şi PSD a spus că nu se aşteaptă ca Geoană se piardă scaunul de şef al social-democraţilor. \"Este clar că va avea loc o discuţie nu numai la PSD, dar nu cred că vor avea loc imediat acum, schimbări spectaculoase. Nu înseamnă neapărat că perdantul trebuie să primească altă poziţie în partid\". Întrebat cum îşi explică numărul mare de sibieni care au votat pentru Traian Băsescu, Johannis a oferit o explicaţie simplă: \"Mulţi sibieni au preferat să voteze din convingere, am multe semnale că mulţi sibieni au votat să nu plec eu de la Sibiu. Este bine să iau eu act de acest lucru.\"

 

Mai multe articole despre:
premier Klaus Johannis prezidenţiale 2009