MENIU

Iulia Timoşenko a intrat oficial în cursa pentru alegerile prezidenţiale din Ucraina

Foto: pndro.ro

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko a fost desemnată sâmbătă de partidul său drept candidată la prezidenţialele din 17 ianuarie.

"Decizia a fost luată în unanimitate", le-a spus principalul ei colaborator, Oleksandr Turcinov, zecilor de mii de susţinători strânşi în centrul Kievului, în piaţa Maidan.

Această piaţă a fost scena revoluţiei portocalii din 2004, care i-a adus la putere pe Timoşenko şi aliatul ei de atunci, actualul preşedinte Viktor Iuşcenko.

"Ţara mea valorează pentru mine mai mult decât propria-mi viaţă", a spus Timoşenko. "Calea noastră este cea spre comunitatea europeană. Nu avem dreptul să fim în confruntare cu vecinii noştri. Relaţiile noastre cu Rusia pot fi egale şi demne. Şi voi construi astfel de relaţii", a subliniat ea.

Timoşenko a criticat "vechile echipe" care "vor să revină la putere", aluzie la principalul ei rival, liderul opoziţiei proruse Viktor Ianukovici, candidat fără succes la prezidenţialele din 2004. Ea a mai spus că vrea să-i apere pe "toţi cei care trăiesc în nedreptate" şi l-a criticat pe Iuşcenko pentru "slăbiciunea şi incapacitatea sa de a proteja Ucraina". "Ţara are nevoie de o dictatură a legii, vom reinstaura ordinea în rândul puterii", a asigurat Timoşenko.

Susţinută mai ales de vestul şi centrul Ucrainei, ea este pe locul doi în sondaje cu 13-16% din intenţiile de vot, în urma lui Ianukovici (22-27%), susţinut în estul şi sudul rusofil.