MENIU

ISU Mureş a primit o maşină de suport logistic în valoare de 78.000 de euro

Foto: NewsIn

ISU Mureş a primit o maşină de suport logistic în valoare de 78.000 de euro, banii provenind din fondurile strânse de SMURD prin direcţionarea, de către contribuabilii persoane fizice, a 2% impozitul pe venit către acest serviciu.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a prezentat, sâmbătă, la Târgu Mureş, maşina de suport logistic, care poate fi folosită atât la intervenţii ale ISU, cât şi SMURD.

"Are mai multe butelii de oxigen şi materiale consumabile sau poate să asigure aprovizionarea cu materiale la orice fel de accidente. Poate interveni la incendii, deoarece are butelii speciale de aer comprimat şi un compresor care poate să umple buteliile pe loc. Dacă e un incendiu de mari proporţii şi trebuie să schimbe buteliile de aer comprimat acolo, pompierii pot face asta la faţa locului", a afirmat Raed Arafat.

În ţară mai există trei maşini de acest fel, la Cluj şi la Bucureşti. Acestea au fost cumpărate din taxa de 2%. Din banii colectaţi anul trecut, respectiv 2,2 milioane de lei (22 de miliarde de lei vechi), s-au făcut dotări la mai multe centre din ţară. Raed Arafat a afirmat că a insistat ca centrele de pregătire pentru paramedici să fie dotate corespunzător, cu aceleaşi echipamente care există pe maşinile de intervenţii.

"Am cumpărat zece defibrilatoare performante pentru aceste centre de instruire. Un aparat care costă 16.000 de euro, noi l-am obţinut la 5.000 de euro. Trebuie să lucrăm cu aceleaşi echipamente şi în centrele de pregătire şi pe maşini, inclusiv pregătirea pompierilor pentru acordarea primului ajutor. Să nu se pregătească pe un aparat, iar pe maşină să găsească alt aparat”, a spus Raed Arafat.

În curând, la Târgu Mureş va funcţiona un Centru mobil de comandă, care a costat peste 280.000 de euro, bani proveniţi din sponsorizări. "Este ultrasofisticat şi foarte util. Este o premieră pe ţară şi constituie un model pentru alte regiuni din ţară”, a explicat subsecretarul de stat. Centrul mobil de comandă are o sală de şedinţe pentru 8-9 persoane şi sisteme de comunicaţii extrem de sofisticate, inclusiv prin satelit.
Mai multe articole despre:
Ministerul Sănătaţii SMURD Raed Arafat