MENIU

Islanda va organiza alegeri anticipate, din cauza crizei financiare

Foto: nytimes.com

În condiţiile în care opinia publică este tot mai virulentă, guvernul islandez, considerat responsabil pentru falimentarea economiei acestei ţări, a decis să organizeze alegeri anticipate în mai, relatează AFP.

"Eu şi partidul vom organiza alegeri la 9 mai. Comitetul Central al Partidului Independenţei doreşte organizarea unui scrutin sâmbătă, 9 mai", a declarat premierul Geir Haard, cu ocazia unei reuniuni a formaţiunii sale, la Leykjavik.

Premierul islandez Geir Haard a anunţat vineri, în timpul unei conferinţe de presă, că nu va candida la alegerile legislative anticipate care vor avea loc în luna mai, din cauza problemelor de sănătate. Haarde a declarat că suferă de cancer la esofag şi că va demisiona la Congresul Naţional al partidului său, prevăzut pentru primăvară.

Premierul, care este şeful Guvernului din iunie 2006, a fost şi ministru de Externe şi de Finanţe. Coaliţia la putere era formată din Partidul Independeţei (de centru-dreapta) şi Partidul Social-Democrat. Islanda va organiza alegeri legislative anticipate la 9 mai, sub presiunea populaţiei, care cere demisia Guvernului, după prăbuşirea economiei.

Mandatul guvernului, care reuneşte partidul Independenţa şi partidul social-democrat, urma să se încheie în 2011.

Însă începuseră să se facă auzite tot mai multe voci, chiar în cadrul coaliţiei, pentru organizarea de alegeri anticipate, din cauza manifestaţiilor tot mai dese în care se cere demisia guvernului.

Islanda, care are 320.000 de locuitori şi care nu face parte din UE, şi-a văzut în toamnă economia zdrobită de criza financiară internaţională. În doar cîteva zile, la începutul lunii octombrie, guvernul a fost obligat să preia controlul asupra primelor trei bănci ale ţării, care nu mai aveau lichidităţi, ceea ce a provocat furia islandezilor, dintre care mulţi au rămas fără slubă sau fără economii.

Islandezii, oameni ai consensului, au început să protesteze în fiecare sâmbătă. Săptămîna aceasta, indignarea a crescut, manifestaţiile devenind zilnice şi tot mai violente.

Treisprezece persoane au fost arestate marţi în capitală, în timpul unei manifestaţii în faţa Parlamentului. Doi poliţişti au fost răniţi miercuri noapte.

Joi seară, liderul partidului social-democrat, Ingibjorg Solrun Gisladottir, a declarat că vrea organizarea de alegeri anticipate la primăvară. Solrun Gisladottir, care este ministru de Externe, se afla în Suedia, unde a primit îngrijiri medicale din cauza unei tumori pe creier, dar a subliniat că va acţiona în acest sens de la revenirea în Islanda.

Mai multe articole despre:
alegeri anticipate Islanda criza financiară